Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
13.11.2019
14:30
Praznik Občine Sevnica
Foto: Ansat TV
Občina Sevnica v novembru praznuje svoj občinski praznik, ob čemer potekajo številne prireditve in dogodki. Osrednji je slavnostna seja, na kateri tradicionalno podelijo priznanja. Več v prispevku.

Slavnostna seja v Sevnici

SEVNICA Na slavnostni seji je Občina Sevnica tudi letos podelila priznanja občanom in drugim posameznikom ter organizacijam, ki so pomembno prispevali k razvoju občine. Najvišje občinsko priznanje, Grb Občine Sevnica, je za 70 let uspešnega delovanja v kraju in širše prejela Lekarna Sevnica. "Predvsem se posvečamo izobraževanju svojih farmacevtov," izpostavi direktorica Lekarne Sevnica Irena Groboljšek. "Podpiramo jih na vseh področjih. Zdaj imamo že tretjo kandidatko, ki opravlja specializacijo iz klinične farmacije." V zdravstvenih domovih izvajajo farmakoterapijski pregled. "To je storitev, ki jo omogoča ZZZS, nanjo pa pacienta napoti zdravnik. Tu pregledamo vsa zdravila, njihova medsebojna učinkovanja in stranske učinke," pojasnjuje sogovornica.

Vilčnik: "Priznanje nam veliko pomeni"

Poleg grba so podelili še tri srebrne in dve zlati plaketi. Slednjo je za doprinos k razvoju gospodarstva v občini prejelo tudi podjetje Chemcolor Sevnica. Ustanovitelj Alojz Vilčnik ob tem izrazi, da jim priznanje veliko pomeni – kot pravi, predvsem zato, ker je ta sredina spoznala, da delajo dobro na razvoju znanosti in širjenju proizvodov doma, po Evropi in celem svetu.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Medved: "Tudi sam nisem zadovoljen z višino povprečnine"

Slavnostni govornik je bil minister za javno upravo Rudi Medved, ki se je dotaknil nekaterih aktualnih vprašanj, tudi povprečnine. To temo je izpostavil tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. "Aktualno dogajanje v občinah je pod vtisom prenizke povprečnine, ki ne pokriva vseh stroškov. To je vseslovenski problem, s tem se ukvarjamo vse občine in izpostavljamo to našo težavo. Kajti potrebe v skupnosti so izredno velike in želja po razvoju ravno tako. V vsaki skupnosti želimo napredovati in se razvijati – povprečnina je tisti vir davčnih prihodkov, odstopljenih od države, ki bi moral biti bistveno višji," pove Ocvirk.

"Naslednje leto z rekordno povprečnino v samostojni Sloveniji"

"Župan je dobro omenil problem povprečnine," je v svojem govoru dejal Rudi Medved. "Lahko bi mu odvrnil, da je letos povprečnina precej višja od lanske in prihodnje leto bo še višja. Ampak mu ne bom tako odvrnil, saj tudi sam nisem zadovoljen z višino povprečnine in zelo dobro vem, da občine tudi z rekordno povprečnino v samostojni Sloveniji, kakršna bo prihodnje leto, težko shajajo oziroma bodo imele težave." Predvsem pri razvojnih projektih, poudarja sevniški župan.

Ocvirk: "Za naložbe ostaja manj sredstev"

"Za naložbe ostaja manj sredstev. Moramo izredno varčevati in težko zagotavljamo lastna sredstva za naložbe v evropske projekte. Tu je naša težava. Za razvojne projekte se moramo zadolževati, kar pa je težko, kajti vračanje kreditov onemogoča nadaljnji razvoj v prihodnjih letih." Z višjo povprečnino bi tudi ta sredstva lahko zagotavljali, še doda Ocvirk.

(vs, bš, eP)

sevnica
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja