Skip to main content
V Posavju 15.4° C Petek, 30. september 2022
09.08.2022
08:14
Radeče, ribolov
Foto: ePosavje.com
V Sevnici so od 1. do 8. avgusta gostili svetovno prvenstvo v lovu rib s plovcem, na katerem so nastopili mladi ribiči v 35 ekipah iz 16 držav. Prejšnji teden smo jih obiskali na tekmovališču.

35 ekip iz 16 držav

"To je eno od mojih najljubših mest za ribolov. Zelo lepo je. Tudi Sava mi je všeč," nam je povedal Franz iz Madžarske. Na svetovnem prvenstvu so gostili 35 petčlanskih tekmovalnih ekip iz šestnajstih držav, nam je povedala članica organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v ribolovu Sonja Zelič. "Običajno je v ekipi osem ljudi, pri nas imamo letos to srečo, da imamo med najmlajšo kategorijo dve dekleti, se pravi, da sta v svoji kategoriji prišli med prvih pet." Ena od tekmovalk, Julija iz Litije, je povedala, da je že prvi dan treninga potekal podobno, kot bi potekala tekma, popoldne pa so še dodatno trenirali.

Palice so velike od 6 do 9 metrov

"Mladi imajo zelo malo izkušenj s tega področja, morali bi imeti ligo in več tekem, da bi se navadili loviti po teh sistemih. Bolognese tehnika je sploh problematična, predvsem za kategorijo U15, ker so zelo velike palice – od šest do devet metrov," je na treningu povedal trener U15 Janez Hauptman. Pri večjih globinah je zaželena večja palica.

Vabe so najpomembnejše

"Domačini vemo, kaj uporabljamo v tej vodi, dočim imajo vse ekipe, reprezentance, ki so trenutno tukaj, različne vabe, različne vabe. Na take tekme pripeljejo kamion oz. tono hrane,« je še izpostavil Hauptman. Trener U25 Mitja Kmetec pa je dodal, da so najpomembnejše vabe. "Kako vabe spraviš notri, koliko vab uporabiš, kdaj jih spraviš notri, kako hrano pripraviš – da je prav zmočena, da je na pravo mesto dana, v pravem času."

Mala riba, velika riba in hranjenje

In kako so se mladi tekmovalci pripravljali ob Savi? "Odpremo vabe, vse pripravimo, da imamo na dosegu roke, da smo hitrejši in ulovimo več rib," nam je povedal Franko iz Hrvaške. Na treningih skušajo uloviti vse, običajno pa eden tekmovalec lovi malo ribo, drugi veliko ter temu primerno krmijo, pojasnjuje Sonja Zelič.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

sevnica
radeče
video

Pridružite se nam