Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
04.03.2021
14:59
Krško, COVID-19 v Posavju
Foto: ePosavje.com
Krški občinski svetniki so se sestali na redni seji, kjer so med drugim sprejeli predlog odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka in osnutek odloka o subvencioniranju komunalnega prispevka.

Podlage za odmero komunalnega prispevka

Po novem brez "popustov"

KRŠKO Na podlagi zahtev Ministrstva za okolje in prostor so bili v Krškem primorani k izdelavi novega odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka. "Ta odlok več ne sme vsebovati raznih popustov, ki smo jih imeli pri nas roko na srce kar precej. Izvirajo pa vsi od leta 2009 ko smo sprejemali umestitev objekta odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v naše območje, in takrat je bila ena izmed zamisli, da bi dali tudi subvencionirani komunalni prispevek," je ob tem povedal krški župan Miran Stanko.

"Subvencija je bila zares zelo visoka"

Do sedaj veljavni odlok je omogočal subvencijo do 88 % z nekaterimi izjemami. Po novi zakonodaji pa tovrstne oprostitve za stanovanjske objekte niso več dopustne. Razlike so precejšnje. "Ta subvencija je bila zares zelo visoka, za to je bil pri nas komunalni prispevek nekje povprečen samo okoli 1000 evrov, slabih 1000 evrov. S to zahtevo se ta prispevek dvigne na minimalni znesek okoli 5000 evrov, govorimo pa seveda o neki povprečni parceli, če gre za večje objekte seveda govorimo o večjih zneskih," pravi Stanko.

Komunalni prispevek bo kljub temu bistveno nižji, kot je drugod po Sloveniji

Komunalni prispevek v Krškem bo kljub temu bistveno nižji, kot je drugod po Sloveniji, poudarja Stanko. "Samo v Ljubljani je okoli 28 000€, nikjer v Sloveniji ni nižji od 10 000€, v Krškem pa 5 500€ za primerljive objekte."

Predlog odloka so svetniki potrdili

Predlog odloka so svetnice in svetniki tudi potrdili. "Naš predlog je bil, da bi se ta komunalni prispevek nazaj subvencioniral, kot se subvencionirajo čistilne naprave. Vendar se tu postavi določeno teoretično vprašanje: “Kaj če sredstev ne bo?” se pravi, da ga ne bodo morali subvencionirati, da bi ga Občani dobili nazaj. Mislim da bi Občina ali pa vsaj oddelki v njej morali to zakonodajo spremljati, v tej smeri ker je v Občini Krško nuklearna elektrarna in gre za degradirano območj. Se pravi, da bi tu lahko zakonodaja nekako popustila," pravi Dornik.

"Rešitev, da dajemo subvencijo za stanovanjsko gradnjo mladim družinam"

"Kljub temu pa smo rekli, da bi bilo pošteno do občanov če predvidimo na nek način tudi neko subvencijo, če je to le možno, zato smo poiskali rešitev, da dajemo subvencijo za stanovanjsko gradnjo mladim družinam. Predlog je, da se te mlade družine smatrajo kot tiste, ki imajo člane do 35 let starosti, na odborih je že bilo predlagano, da se ta starost povečana na 40 let starosti. Bistvo te subvencije pa je, da takrat ko nekdo dobi odmero za komunalni prispevek, zaprosi za to subvencijo in jo po tem komisija tudi odobri," pa dodaja župan.

Kakšna je višina subvencije?

Višina subvencije za posameznega upravičenca po osnutku odloka znaša 80 % od odmerjenega komunalnega prispevka oz. najvišji znesek subvencije znaša 4.000 evrov. Svetniki imajo možnost podati še predloge na osnutek.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja