Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
25.09.2020
09:05
Načrti v občini Krško
Grafika: ePosavje.com
Kaj vse v občini Krško načrtujejo na področju mobilnosti? Od novih kolesarskih povezav do izboljšanja delovanja mestnega avtobus. Kolopark, podoben tistemu na Vidmu, bi lahko dobili še kje drugje.

Načrti na področju mobilnosti v občini Krško

KRŠKO V Krškem imajo na področju mobilnosti še velike načrte. Poročali smo že, da se lahko po večnamenski poti iz Krškega do Senovega (in nazaj) varno in brez težav pripeljete s kolesom ali kakšnim drugim prostočasnim premikajočim sredstvom.

Krški svetniki danes o kolesarski povezavi med Krškim in Kostanjevico na Krki

V zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za kolesarsko povezavo med Krškim in Kostanjevico na Krki, občinski svetniki bodo imeli popoldne na mizah predlog Sklepa o potrditvi Investicijskega programa za omenjeno kolesarsko povezavo.

Kolesarski povezavi Videm - Brestanica in Senovo - Kozje

V načrtu imajo tudi, da bi za dnevne migracije uredili kolesarsko povezavo Videm – Brestanica skozi Sotelsko. Na Občini Krško pravijo, da za ta projekt trenutno teče postopek izbora izvajalca. Direkcija za infrastrukturo načrtuje daljinsko kolesarsko povezavo Senovo – Kozje, za katero je v izdelavi projektna dokumentacija. Lani so ob zaključku gradnje krške obvoznice uredili kolesarsko povezavo mimo Vipapa, preko novega mostu do Žadovinka.

Kolesarski poligon na Vidmu

"Pump track" poligon kmalu tudi še kje drugje?

"Vsi prvotno izraženi strahovi so v celoti odpadli"

Kolopark, ki so ga na območju starega doma upokojencev na Vidmu v Krškem nedavno tudi uradno predali namenu, bi lahko dobil še kakšnega brata. "Krško je relativno pozno začelo z izgradnjo takšnega koloparka, lokacija je blizu naselju in pokazalo se je, da je zadeva zelo zanimiva," je ob tem povedal krški župan Miran Stanko. Po njegovih besedah so vsi prvotno izraženi strahovi v celoti odpadli. Spomnimo, zaradi bližine Ceste 4. julija, po kateri poteka promet med Krškim in Brežicami, je ljudi skrbelo za varnost otrok in ostalih uporabnikov tega koloparka.

Stanko: "Mislim, da bi bilo potrebno razmišljati še o kakšnem novem koloparku"

"Zadeva se je zelo dobro prijela in mislim, da bo potrebno razmišljati še o kakšnem novem koloparku, na kakšni drugi lokaciji v samem mestu ali v bližini mesta Krško," še dodaja župan. Eno takšnih želja so izrazili na Senovem

Razmišljajo o nakupu električnega avtobusa

"Uporabe mestnega avtobusa je še vedno premalo"

Na Občini Krško ocenjujejo, da na področju javnega potniškega prometa vedno več občanov uporablja mestni avtobus, za katerega iz proračuna namenijo 100.000 evrov letno. "Uporabe mestnega avtobusa je še vedno premalo. Mislim, da bi bila frekvenca vožnje avtobusa na 15 minut tista prava frekvenca, ko bi ljudje bolj množično uporabljali avtobuse," ob tem dodaja Stanko.

Krški mestni avtobus tudi na primestnih območjih

Mestni avtobus v Krškem že nekaj časa vozi tudi na primestnih območjih, Stanko izpostavlja Bučerco in Kremen. "Tu je relativno malo potrebe, vendar ljudje to želijo. V času koronakrize in poletnih počitnic je bilo kar nekaj povpraševanj, da bi bilo prav, da bi avtobus vsaj dvakrat do trikrat na dan normalno šel po tej relaciji," je še povedal župan.

Na krških cestah električni avtobus?

Po njegovih besedah bo tu potrebno še precej narediti, "predvsem na tem, da imamo vozila, ki omogočajo manjše število potnikov." V Krškem sicer razmišljajo o nakupu električnega avtobusa za potrebe mestnega prevoza.

V Velikem Mraševem obojestransko avtobusno postajališče

Obnova treh postajališč v Krajevni skupnosti Senuše

Letos so posodobili tri avtobusna postajališča v krajevni skupnosti Senuše, kjer so stare in dotrajane postaje zamenjali z novimi. Ob tem so pristopili tudi k reševanju problematike avtobusnega postajališča v Velikem Mraševem, kjer je v teh dneh potekala recenzijska obravnava projekta. Na krški občini so pristopili k pridobivanju zemljišč za izgradnjo obojestranskega avtobusnega postajališča.

V Koprivnici obnovili postajališče pri šoli

V Koprivnici so obnovili avtobusno postajališče pri osnovni šoli, naročili pa tudi že elaborat označitve avtobusnega postajališča na vozišč, tam kjer v naselju ustavlja avtobus na progi Krško - Celje.

Pešmost čez Savo v Krškem

V izdelavi projektna dokumentacija za peš most čez Savo

Pešmost naj bi bil končal do leta 2022

V izdelavi je prav tako tudi projektna dokumentacija za izgradnjo peš mostu preko Save z Vidma do starega mestnega jedra, gradnjo katerega so julija potrdili krški občinski svetniki.

Most bo dolg več kot 100 metrov

Pešmost čez Savo bo dolg približno 110 metrov. To bo ločni most brez podpornikov, širok naj bi bil približno 3,5 metra. Investicija naj bi bila stala predvidoma 2,5 milijona evrov, končana pa nekje do leta 2022.

Na Raki s signalizacijo in poslikavami umiritev prometa

Enako je urejeno območje OŠ Jurija Dalmatina Krško

Pri Osnovni šoli Adama Bohoriča so z zaporo mostička pridobili nekaj novih površin za pešce in kolesarje, predvsem pa poskrbeli za njihovo večjo varnost. V okolici Osnovne šole na Raki bodo po vzoru območja ob OŠ Jurija Dalmatina Krško s signalizacijo in poslikavami umirili promet ob šoli.

Štiri polnilnice za električne avtomobile, razpis za dodatni dve v Brestanici

V preteklem letu so uredili tudi nove polnilnice za električne avtomobile, tri v Krškem in eno na Raki. "Trenutno poteka razpis za dodatni dve polnilnici v Brestanici," ob tem pravijo na Občini Krško.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja