Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
17.12.2020
19:52
Projekt MOST v občini Krško
Foto: Projekt MOST
Krški svetniki so na decembrski seji sprejeli predlog sklepa o sofinanciranju projekta dolgotrajne oskrbe v skupnosti "MOST". O obstanku projekta MOST smo se pogovarjali s krškim županom.

V krški občini bodo nadaljevali s projektom MOST

KRŠKO  "Kot je znano, je v zadnjih letih potekal projekt MOST, ki ga je sicer vodil Center za socialno delo, gre pa za pilotno projekt, ki je testiral izvedbo celovite oskrbe za naše starejše občane. Ta projekt se je pokazal, vsaj v Posavju oziroma v Krškem, kot pozitiven, imel je pozitivne učinke," je ob podpori krških svetnikov za nadaljevanje financiranja projekta MOST v krški občini župan Miran Stanko.

"Škoda, da zavržemo vse te pridobitve"

Prav zaradi pozitivnih učinkov projekta so se v Krškem odločili za nadaljnjo podporo projektu. "Zaradi tega smo se odločili, da bi bilo škoda, da nekako zavržemo vse te pridobitve, ki smo jih s tem pridobili, tako za uporabnike na eni strani, kot na drugi strani tudi kadre in vse ostalo, kar se je ekipiralo v času delovanja tega pilotnega projekta. Kot občina smo se odločili, da podpremo nadaljevanje tega projekta, vendar v zmanjšanem obsegu, samo za določene storitve. Vsekakor bi bile vključene tudi zdravstvene storitve, ki so bile eden ključnih elementov že sedanjega projekta MOST."

"Projekt je pokazal, kako zelo so potrebne takšne storitve na terenu"

"Projekt je pokazal, kako zelo so potrebne navedene storitve na terenu, saj se lahko pohvalimo z izboljšanimi zdravstvenimi stanji naših uporabnikov, povečano samostojnostjo v domačem okolju, razbremenitvijo pomoči na domu, prilagojenimi bivalnimi okolji, večjo osveščenostjo lokalne skupnosti ter na splošno z dvigom kvalitete življenja v domačem okolju, kljub spremenjenemu zdravstvenemu stanju," je na zadnjem lokalno projektnem svetu poudarila Carmen Rajer, vodja Projekta MOST in vodja Pomoči na domu Krško.

Projekt MOST v občini Krško

Krški svetniki podprli nadaljevanje projekta MOST

50% sofinanciranje s strani občine

"Predvidevamo 50% subvencijo s strani občine, se pravi 50% sofinanciranje, tako da bi po oceni Centra za socialno delo tako financiranje lahko omogočilo, da bi tisti uporabniki, ki takšne storitve najbolj potrebujejo, lahko te tudi dobili," je še povedal Stanko. "Celoten razmislek v višini financiranja je še vedno lahko predmet razprave v kasnejšem obdobju, če se vidi, da pač s takim financiranjem ne bi šlo naprej. Bistvo današnjega sklepa je v tem, da občinski svet podpre nadaljevanje tega projekta kot projekt, ki je sedaj samo projekt občine, ne pa projekt države."

"Novica je razveselila vse partnerje in podpornike projekta"

"Novica je razveselila vse partnerje in podpornike projekta, s katerimi je »Most« zgledno in uspešno sodeloval, predvsem uporabnike, ki bodo lahko še naprej prejemali nujno potrebne storitve in s tem pridobili možnost izbire, da lahko nadaljujejo bivanje v domačem okolju, kjer se tudi najbolje počutijo," so ob tem sporočili sodelavci v projektu.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja