Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
29.10.2021
09:46
Brežice, nagrajenci, občinski praznik
Foto: ePosavje.com
28. oktober je praznik Občine Brežice, ki ga vsako leto obeležijo s slavnostno sejo, na kateri se s priznanji in nagradami poklonijo zaslužnim občanom. Letos so razglasili dva častna občana.

Priznanja občine Brežice

Osnovna šola Brežice, Društvo kmetic Brežice in Radioklub Elektron Brežice

Osnovna šola Brežice je Priznanje Občine Brežice prejela za izjemne dosežke na vzgojno-izobraževalnem področju. "Okolje, v katerem deluje Osnovna šola Brežice, prepozna naše kvalitete in to našo željo po sodelovanju z vsemi deležniki iz okolja, v katerem živimo in delamo. Zato meni osebno in vsem zaposlenim to priznanje zelo veliko pomeni," je povedala ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak. Šola je v letu 2021 sicer prejela več priznanj, od Kumerdejevega za dosežke pri uvajanju novosti na področju osnovne šole in osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom. Šolo, kjer so še posebej ponosni na naziv Kulturna šola, v tem šolskem letu obiskuje 941 učencev v 41 oddelkih.

Priznanja Občine Brežice so se razveselili tudi v Društvu kmetic Brežice, prejeli so ga za dolgoletno uspešno delo in prispevek k prepoznavnosti občine Brežice. Njihovi začetki segajo v leto 1976, ključno vlogo ori povezovanju in obveščanju so ob ustanovitvi imele zbiralke mleka. Eden prvih aktivov kmečkih žena je bil artiški, namen ustanovitve društva in aktivov pa je bil organizirana pridobitev in izmenjava čim več znanj in izkušenj iz različnih področij, ne le kmetijstva. Kmetice so v zadnjem obdobju še posebej ponosne na promocijo in predstavitev bizeljskega ajdovega kolača, ki letos obeležuje 15. obletnico in za katerega je najbolj zaslužno Društvo kmečkih žena Bizeljsko.

Za pomembne dosežke na področju radioamaterstva, zaščite in reševanja ter razvoja tehnične kulture je priznanje prejel Radioklub Elektron Brežice, ki deluje od leta 1968. Radioamaterstvo se je na območju brežiške občine začelo razvijati v vojašnici v Cerkljah ob Krki in se nato preselilo v Brežice. Leta 2009 je občina klubu namenila prostore v nekdanjem dijaškem domu, kjer so si ob njeni pomoči in pomoči donatorjev posodobili radioamaterske postaje, antene in opremo. Sicer pa so brežiški radioamaterji tudi konstruktorji, ki sami izdelujejo antene. Vrsto let dobro sodelujejo s Civilno zaščito Občine Brežice in skrbijo za zveze v primeru naravnih nesreč ali drugih težav, ko odpovejo vse zveze in signali.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Oktobrske nagrade

Oktobrske nagrade Občine Brežice so šle v roke Marjani Deržič, Ivici Sotelšek in Jožefu Edvardu Packu.

Za pomemben prispevek pri krepitvi turizma in prepoznavnosti občine Brežice je Oktobrsko nagrado Občine Brežice prejela Marjana Deržič. Po osemnajstih letih dela v Termah Čatež je svojo poklicno pot nadaljevala v podjetju Vino Brežice, kjer je prevzela mesto direktorice maloprodaje in vodila poslovanje diskontnih trgovin. Po upokojitvi leta 2004 je svoje znanje in izkušnje usmerila v družinsko podjetje in v izgradnjo Hotela Čateški dvorec, ki je eden njenih večjih dosežkov kariere.

Prejemnica Oktobrske nagrade je Ivica Sotelšek, za dolgoletno prostovoljno delo in dejavno sooblikovanje življenja v Krajevni skupnosti Pišece. Kot nam je povedala na slovesnosti, je "v krajevni skupnosti aktivna že trideset let. Bila sem članica sveta krajevne skupnosti in tudi v občinskem svetu. Tako ali drugače sem delovala v ozadju in se ne bi želela bahati s svojimi dosežki, vem pa, da sem veliko naredila za krajevno skupnost, kar so nekateri tudi prepoznali." V Pišecah je Sotelškova aktivna tudi kot humanitarka, od leta 2009 aktivno sodeluje v Župnijski Karitas Pišece, kjer opravlja funkcijo tajnice. Tudi po njeni zaslugi so vse dobrodelne akcije in koncerti z dobrodelno noto v kraju uspešno izpeljani.

Med prejemniki Oktobrske nagrade je tudi Jožef Edvard Pacek, ki si jo je prislužil zaradi izjemnega dela pri razvoju kulture in turizma ter ohranjanja kulturne dediščine v občini Brežice. Pacek je že 47. leto predan svojemu poslanstvu župnika v Župniji Čatež ob Savi. "Ta nagrada mi veliko pomeni, a to ni priznanje samo meni, ampak vsem duhovnikom, ki delajo v brežiški občini, na kulturnem in tudi vzgojnem področju," je povedal ob prejemu nagrade. Kot pravi, je njegovo glavno poslanstvo dušno pastirsko delo, torej poučevanje verouka, oznanjevanje božje besede pri bogoslužju, delitev zakramentov in služba ljudem. Sicer pa Župnijsko cerkev sv. Jurija redno obiskujejo turisti iz bližnjih term, ki v njem najdejo gostoljubnega in prijaznega sogovornika.

Letos podelili tudi Domicil v občini Brežice

Domicil v občini Brežice so prejele zmagovite enote 25. območnega štaba Teritorialne obrambe Republike Slovenije v priznanje, zahvalo in čast spomina za aktivno udeležbe v osamosvojitveni vojni leta 1991 ter za obujanje, razvijanje in negovanje vrednot osamosvojitvene vojne in domoljubja ter prenosa teh vrednot na mlajše generacije, so zapisali v obrazložitvi.

Naziv častnega občana oz. občanke Jerneju Molanu (posthumno) in dr. Metki Gorišek

Naziv častnega občana Občine Brežice je posthumno prejel Jernej Molan, v priznanje in zahvalo za izjemne zasluge pri obrambi domovine. Jernej Molan je prva slovenska žrtev vojne za Slovenijo. Molan je bil pripadnik Intervencijskega voda Teritorialne obrambe in občan občine Brežice. 27. junija 1991 je na mejnem prehodu v Rigoncah za obrambo svobode in suverenosti dal največ, kar lahko sploh damo – svoje življenje, piše v obrazložitvi. Naziv je na slavnostni seji prevzela njegova hčerka Jasmina Molan.

Dr. Metka Gorišek pa je prejemnica naziva častna občanka občine Brežice. Podelili so ji ga v priznanje in zahvalo za izjemen prispevek pri razvoju občine Brežice. Dr. Metka Gorišek je strokovnjakinja na področju urejanja voda v Sloveniji, ki je s svojim poklicnim in strokovnim delovanjem pomembno zaznamovala vodno gospodarsko stroko v državi in s pomembnimi razvojno investicijskimi projekti tudi Posavje in občino Brežice. "Jaz sem sicer ostala v Ljubljani, ker sem pač tam dobila prvo službo in tam nadaljevala življenje, vendar ko rečem, da grem domov, je to kraj Brežice," je še povedala častna občanka občine Brežice.

(eP)

brežice
video
fotogalerija

Pridružite se nam