Skip to main content
V Posavju 17.8° C Sreda, 25. maj 2022
14.09.2021
10:25
Večnamenski dom Spodnji Stari grad
Grafika: ePosavje.com
V Spodnjem Starem Gradu je zrasel nov krajevni dom, ki so ga v soboto tudi slavnostno odprli. Večnamenski dom je namenjen druženju ter različnim aktivnostim, prostore je dobila tudi krajevna skupnost.

Večnamenski dom Spodnji Stari Grad

KRŠKO V novem večnamenskem domu v Spodnjem Starem Gradu je dvorana za približno 100 ljudi in manjša sejna soba v mansardi. Kot je povedal predsednik sveta Krajevne skupnosti Spodnji Stari Grad - Spodnja Libna Andreas Repše, je krajevna skupnost nastala pred 10 leti z izločitvijo iz Krajevne skupnosti Dolenja vas. "V svoji sredini imamo društva in verjamem, da bodo mladi našli še interes in tudi oni s svojim aktivnostmi pripeljali društva v to okolje, kjer se bodo lahko razvijala," pravi Repše.

Nova pridobitev domačinom veliko pomeni

Domačinka Mirjana Klinec je ob tem dodala, da njej in krajanom nova pridobitev zelo veliko pomeni. "Nov kotiček za druženje, telovadbo in ostale aktivnosti. Izkoristili ga bomo za vse priložnosti," je še povedala. Ajda Žarn je ob tem dodala, da so krajani veseli nove pridobitve. "Kar nekaj časa in truda so vložili v to. Zdaj pa bomo videli, kakšne prireditve bomo tu imeli. Prostor bo prišel prav, nam je pri roki."

Temeljni kamen za dom so postavili pred sedmimi leti

Temeljni kamen za ta objekt so postavili že pred sedmimi leti. Kot pravi predsednik krajevne skupnosti, ga je do tretja gradbene faze zgradilo podjetje Kostak. "Občina mu je iz svojega proračuna namenila zgolj 50.000 evrov. Vse ostalo je bilo breme krajevne skupnosti in glede na velikost našega proračuna, smo gradili sedem let. In tako je nastal ta lep objekt."

Družba Kostak izvajalec in delno tudi sofinancer

Prvo fazo izgradnje večnamenskega doma je sicer tudi financirala družba Kostak na podlagi Sporazuma o izpolnitvi zavez zaradi nadgradnje Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad. Predsednik uprave družbe Kostak, d. d., Miljenko Muha pove, da je bila družba Kostak izvajalec in delno tudi sofinancer. "Mislim, da je to naša odgovornost in dolžnost. Sobivanje s takšnim industrijskim objektom, kot je v neposredni bližini, terja od nas, da se do sosedov tako tudi obnašamo. V preteklih sedmih letih je bilo slabih in dobrih stvari, a smo se vedno uspeli dogovoriti."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Načrtujejo izgradnjo novega centra

Repše verjame, da bodo zaradi obljube, da se bo predelava odpadkov izvršila v enem samem objektu, moteči elementi za krajane - izpostavlja občasen smrad in "drobni majhni delčki, ki jim rečete lahko gorivo," odpadli.

Kot pravi predsednik uprave Kostaka, v družbi kmalu načrtujejo izgradnjo novega centra, ki bo zajemal celoten proces obdelave odpadkov in s tem zmanjšal vplive na okolje. "Kostak gre v novo investicijo. Če pridobimo novo gradbeno dovoljenje do konca leta, konec leta 2022 predvidevamo, da bodo vsi odpadki, ki jih pripeljeljo na naš center, pod streho, v zaprtem delu in bodo vplivi na okolje minimalni. To želimo za naše sodelavce, za naše sovaščane in kompleten Kostak." V Krajevni skupnosti Spodnji Stari Grad – Spodnja Libna živi približno 310 prebivalcev

(bš, eP)

krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja