Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
02.04.2021
21:08
Pozor, državna meja
Foto: arhiv ePosavje
Policisti bodo v naslednjih dneh izvajali poostren nadzor meje z Republiko Hrvaško, so napovedali v petkovem zgodnjem popoldnevu.

Policisti napovedali poostren nadzor meje s Hrvaško

Razlog? Izboljšanje vremenskih razmer na balkanski migrantski poti

Pa tudi več migrantov in organizatorjev na njej

KRŠKO Policisti bodo zaradi izboljšanja vremenskih razmer na balkanski migrantski poti in zaznavanja povečevanja števila migrantov in tudi organizatorjev nezakonitih prehodov na tej poti, s tem pa večjim številom nezakonitih prehodov meje, v naslednjih dneh poostrili nadzor zunanje schengenske meje z Republiko Hrvaško.

Brezpilotni letalniki, helikopterji in še kaj

Tako bodo policisti v nadzoru poleg rednih patrulj uporabila tudi specializirane enote in razpoložljiva tehnična sredstva, ki jih imajo na razpolago. Povedano drugače, nadzor bodo iz zraka opravljali tudi z brezpilotnimi letalniki, pogostejši bodo lahko preleti helikopterjev (nad Gorjanci je letel tudi v četrtkovem popoldnevu).  "Enako kot doslej bodo policistom, pri odkrivanju in preprečevanju nedovoljenih migracij, odkrivanju organizatorjev nezakonitih prehodov in ostale čezmejne kriminalitete, še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske," dodajajo v obvestilu o povečanem nadzoru meje s Hrvaško. 

V prvih treh mesecih obravnavali 1108 migrantov

Od 1. januarja 2021 do 31. marca 2021 so policisti skupno obravnavala 1.108 migrantov, ki so nedovoljeno prestopili zunanjo schengensko mejo. Policisti so prav tako obravnavali 126 migrantov, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli.

Čez mejo nezakonito tudi sosedje

Ob tem dodajajo, da med migranti prevladujejo državljani Afganistana (244), Bangladeša (172) in Turčije (132). Zaradi izognitve kontrolnim točkam za nadzor epidemije Covid-19, je bil zaznan tudi znaten delež državljanov Hrvaške (103), ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

Največ nezakonitih prehodov na Primorskem

Med najbolj obremenjenimi policijskimi upravami, kjer beležijo največ prijetih migrantov, izstopajo Policijska uprava Koper (603), Policijska uprava Maribor (254) ter Policijska uprava Novo mesto (114).

Med tihotapci državljani Slovenije, Kosova, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine

V tem času so policisti obravnavali tudi 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika ter podala kazenske ovadbe na pristojna tožilstva zoper 54 osumljencev. Med tihotapci prevladujejo državljani Slovenije, Kosova, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

(eP)

krško
brežice
kostanjevica na krki
državna meja

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja