Skip to main content
V Posavju -0.1° C Petek, 28. januar 2022
12.02.2021
10:28
Naravoslovni dan na OŠ Artiče
Foto: OŠ Artiče
V torek, 9. februarja 2021, so na Osnovni šoli Artiče izvedli naravoslovni dan za učence od 7. do 9. razreda, vsak med njimi pa se je spopadel s svojo temo.

Sedmošolci raziskovali gozd, osmošolci osnove prve pomoči in devetošolci, da je za žur boljši prijatelj kot droga

ARTIČE Sedmošolci smo spoznavali ekosistem. Morali smo iti v gozd in si zapisati in fotografirati, katere vrste dreves so v gozdu in ali smo srečali kakšno žival. Imeli smo 5 nalog. 1. in 2. smo morali vsi opraviti. Med 3., 4. in 5. pa smo si izbrali 2. Prva naloga je bila, da napišemo, katere vrste dreves so v gozdu in fotografiramo gozd, zato sem začela kar s to nalogo. V drugi nalogi smo morali poslušati zvoke v naravi in jih zapisati. Slišala sem ptičje petje in šumenje potoka. Nato sem izbrala 4. nalogo, kjer smo morali iskati različne odtenke in stvari. Naloga je bila zelo zanimiva in kar težko je bilo sestaviti mavrico in najti predmete različnih oblik, vendar mi je uspelo. Pri 5. nalogi smo morali izdelati ekosistem v plastenki. Potrebovali smo plastenko, škarje, zemljo, pesek, svinčnik, lepilni trak, seme fižola ali katero drugo seme in posodo za zalivanje. Najprej smo morali odrezati vrh plastenke, nato smo dali na dno malo peska in plast zemlje. S svinčnikom smo naredili luknjice in vanje dali seme. V plastenko smo dali nazaj pokrov, pred tem pa smo malo zalili. Ko smo to naredili, smo dali na sonce in nekaj dni opazovali, kaj se dogaja. Naravoslovni dan mi je bil zanimiv. Nalog ni bilo zelo težko opraviti. Nekaterim pa je celo uspelo, da so v gozdu ustvarili pravo hišo.

Prva pomoč

Osmošolci pa smo se lotili prve pomoči. Ker smo za izvedbo potrebovali pomočnike, si je marsikdo izbral svoje brate ali sestre za ponesrečence – pomočnike ali pa tudi starše. Ta naravoslovni dan je imel malce grenak priokus, kajti o tem bi se morali učiti v šoli v naravi, a nam jo je epidemija preprečila. Kakorkoli, sprijaznila sem se s tem in se že zjutraj pripravila za dan. Pripravila sem povoje, gaze, ruto, obkladke … Najprej sem si ogledala, katere naloge moram opraviti. Pogledala sem si priložene filmčke o tem, kako ukrepati v določeni nesreči. Zraven je bil priložen smešen, a poučen posnetek Car oživljanja. Potrebovali smo prostovoljca, na kateremu bi lahko opravljali naloge. Ker pa nisem imela prostovoljca, ki bi bil moj “poskusni zajček”, sem počakala na svojega mlajšega brata. Do takrat sem naredila pisne naloge. Zahtevale so moje odgovore na to, kako bi jaz pomagala v določeni nesreči. Ko je prišel bratec iz vrtca, sem ga prosila za pomoč. Najprej se je zelo ustrašil, ko sem mu pokazala prvi posnetek o tem, kako oskrbeti rano. Mislil je, da to čaka tudi njega. Na koncu sem ga le umirila in mu pojasnila, da gre le za igro. Tako je privolil in sva že začela. Pomagal mi je pri nalogah. Povila sem mu roko, dala obkladke na nogo, oskrbela krvav nos, odrgnine in zlomljeno kost. Zraven sem ga spraševala, kako bi on odreagiral na kakšno nesrečo. Pri vsaki nalogi sva se poslikala. Posnela sva tudi prizor umetnega dihanja. Ko sem prišla skozi vse naloge, sem priložila slike in poslala nalogo.

Devetošolci smo imeli delavnice Žuram s prijatelji, ne z drogo. Potekale so prek video konferenčnega sistema, a kljub temu zelo uspešno. Najprej smo imeli video konferenco s policistom. Spoznali smo veliko pravil, ki jih morajo upoštevati, in tudi nevarnosti, ki nam pretijo. Nato smo imeli video konferenco z g. Milko Kramar iz ZD Brežice. Tam pa smo govorili o različnih vrstah drog in kako lahko postanemo odvisni od teh substanc ter kako hudo je to ne samo za tiste, ki so odvisni, temveč vse, ki živijo s to osebo. Po malici pa so se začele še delavnice s prostovoljko, ki se je z nami veliko pogovarjala. Bilo je zanimivo in zabavno, saj smo si povedali veliko stvari.

Lamija, Živa, Andraž, Neja in ostali novinarji OŠ Artič

šole v posavju
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja