Skip to main content
V Posavju 4.9° C Sreda, 7. december 2022
28.03.2019
13:24
Foto: OŠ XIV. divizije Senovo
V petek, 22. marca, so na Osnovni šoli XIV. divizije Senovo izvedli naravoslovni dan, ki so ga poimenovali Eko dan.

Za začetek smo v kulturni dvorani prisluhnili zanimivemu, poučnemu in zelo koristnemu predavanju gospe Nataše Požeg Dular. Povedala je, da je po poklicu zeliščarka, zato ni manjkalo nasvetov in navodil o pravilnem nabiranju zelišč in o njihovi uporabi ter predelavi. Naša gostja pripravlja čajne mešanice, mazila, tinkture,…Učenci smo poznali veliko zelišč, nekaj jih gojimo tudi na našem šolskem vrtu, krasijo pa tudi cvetlična korita. Dejavnosti smo nadaljevali v učilnicah, kjer smo eno šolsko uro namenili pogovoru o varovanju okolja, problemu odlaganja plastike, dotaknili smo se tudi tem o vodi. Po malici je delo potekalo po skupinah. Učenci 4. razreda so pokazali iznajdljivost in ročne spretnosti pri izdelavi pasti za voluharje, medtem ko so petošolci izdelali lične tablice z napisi – poimenovali so zelišča.

Šestošolci so pripravili lončke za sajenje sadik, jih napolnili s primerno prstjo in posadili sadike paprik in paradižnika. Z delovno vnemo so se sedmošolci lotili urejanja cvetličnih korit in obrezovanja sivke. Osmošolci in devetošolci so urejali sadovnjak, posejali nekaj gredic na vrtu, posadili sadna drevesa. Zakurili so tudi v krušni peči pri šolskem vrtu in spekli odličen, hrustljavo zapečen kruh, v gospodinjski učilnici pa medenjake. Nekaj učencev je pripravilo razstavo fotografij na temo Voda.

Učenci 1. triletja so imeli nekoliko drugačen urnik. Del dneva so preživeli z gospo Dularjevo, ki jim je o zeliščih pripovedovala na zelo zanimiv način, saj je vpletla zgodbo o Kekcu in teti Pehti, ki je bila tista, ki je mnogim pomagala s svojimi zeliščnimi pripravki. Prvošolci so uživali še v delavnici z našo gostjo, kjer so izdelali zeliščni mošnjiček. Seveda so ga tudi napolnili. Učenci 2. razreda so po predavanju govorili o delu v gozdu in narisali, kaj in kako dela gozdar. Tretješolci so govorili o vrtu, o pomenu zdrave hrane in tudi brez pogovora o zeliščih dan pri njih ni minil. Bilo je tako delovno, zanimivo, pestro in poučno dopoldne, da je čas prehitro naznanil zaključek dne. Zbrali smo se v šolski jedilnici, kjer je bilo najprej odprtje razstave fotografij naših učencev, ki so fotografirali na rdečo nit – Voda. Tako smo obeležili tudi dan voda.

Prejšnji dan, 21. marca, pa je bil mednarodni dan poezije in odločili smo, da ga obeležimo tako, da pripravimo recital pesmi kot lep zaključek našega eko dneva. Učenci so napisali veliko pesmi, nekaj so jih predstavili in navdušili sošolce in strokovne delavce. Program je popestrila Eva Dobnik z igranjem na citre.

Novinarski krožek

krško
senovo
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja