Skip to main content
Petek, 22. september 2023
08.12.2020
14:26
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto pešci udeleženi v 206 prometnih nesrečah.

V zadnjih petih letih 206 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci

8 pešcev je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo

KRŠKO Kot pravijo policisti, je v teh 206 prometnih nesrečah osem pešcev zaradi posledic prometnih nesreč umrlo, 39 je bilo hudo poškodovanih, 149 pešcev se je lažje poškodovalo. V nekaj manj kot tretjini primerov so policisti ugotovili, da so nesrečo zaradi nepravilnega ravnanja povzročili pešci.

Policisti opozarjajo: "Pešci so v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v prometu"

Policisti opozarjajo, da so pešci v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Tako pešcem svetujejo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa.

Veš, kako hodiš po cesti, kjer ni pločnikov za pešce?

Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo ti glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah.

Mladi, slušalke na cesti

Slušalke in telefon med hojo zmanjšujejo pozornost na dogajanje v prometu

Z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbite za svojo varnost

Policisti opažajo, da predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu. Pešce ob tem pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost.

Vozniki, prilagodite hitrost razmeram na cesti

Ob tem opozarjajo tudi voznike, da naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. "Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča," še dodajajo v sporočilu.

(bš)

policija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja