Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
24.07.2022
09:17
Vlomi in tatvine
Foto: freepik.com
V zadnjih dneh so policisti ponovno obravnavali posamezne primere vlomov v stanovanjske hiše.

Nasveti policistov pred nepovabljenimi obiskovalci

Po ugotovitvah policistov in kriminalistov so storilci vlamljali v poznih večernih in nočnih urah in praviloma takrat, ko stanovalcev ni bilo doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo daljšo, pa tudi krajšo odsotnost stanovalcev, kot so odhod na sprehod ali v trgovino in vlomijo v hišo.

Ob odhodu od doma zaprite vsa vrata in okna

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramo okna, ključev pa ne puščamo na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno. 

V času letnih dopustov se žal še vedno zgodi, da ljudje na družbenih omrežjih najavljajo svoje odhode na dopust, utrinke z letovanja in koliko časa bodo odsotni. To pa vlomilcem močno olajša delo glede priprave in izvedbe kaznivega dejanja.

Novo mesto, prijeli vlomilce

Imate doma večje dragocenosti ali denar? Najamite sef

Policisti svetujejo, da ob odhodu na dopust doma ne puščate dragocenosti in denarja, bolje bo, da najamete sef. O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na družbenih omrežjih in poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prijatelji ali sosedje naj vam redno praznijo nabiralnik in dvigujejo rolete. Koristna je tudi vgradnja časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radijskega in televizijskega sprejemnika.

Z vidnejših mest odmaknite vrednejše predmete

Ob tem še svetujejo, da doma parkirana vozila zaklenete in varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne, orodja ne puščajte v okolici hiše in z vidnih mest umaknite vse vrednejše predmete. Sosedom povejte, na katero številko ste dosegljivi, preglejte tudi zavarovalne police, kako je s kritjem škode v primeru vloma. Serijske številke vrednejših predmetov si zapišite ali jih fotografirajte ter po možnosti označite na manj vidnih mestih.

Ob pojavu sumljivih oseb ali vozil, pokličite na 113

Ob tem policisti občane pozivajo, da jih obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki bi si lahko ogledovali hiše in se pripravljali na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so policistom namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Kaj pa, če so vam vlomili v hišo?

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. "Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja," še dodajajo policisti.

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam