Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
16.08.2021
13:55
Nevihta, 15. avgust 2021
Grafika: ePosavje.com
Močno deževje je v nedeljskem popoldnevu zajelo del države, med drugim tudi Posavje. Podatki Agencije Republike Slovenije kažejo, da je čez del krške občine zapihalo več kot 100 kilometrov na uro.

Neurje v Posavju

KRŠKO Po temperaturah, ki so več dni presegale 30 stopinj Celzija, so se v nedeljo popoldne uresničile vremenske napovedi. V delu države so nastajala lokalna neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in točo. In zaropotalo je tudi v Posavju.

PONEDELJEK, 16. AVGUST 2021

(17:18) Najmočnejši v zadnjih 20 letih

Glavna tema ponedeljkovih jutranjih pogovorov v krški in brežiški občini je bilo nedeljsko večerno neurje, ki je med drugim pod Sremič prineslo najhitrejši sunek vetra v zadnjih 20 letih. > PREBERI VEČ

(11:11) Sunki nevihtnega vetra

Na posnetku naše bralke Mateje je nedelja v malem. Nevihtni piš, orkanski sunki severnika in žvižganje okoli ovinkov.

Kako je nevihta potovala čez krško in brežiško občino?

Iz posnetka radarske slike padavin Agencije Republike Slovenije za okolje lahko razberemo, da se je en del nevihtne celice nekje po 17.30 uri začel sestavljati okoli Studenca. Na drugi strani Save, nekje na območju Bohorja, pa se je sestavila druga celica. In ko sta se združili, je v Krškem zaropotalo. 

Veter

Krško 120 km/h

Tokratno neurje si bomo med drugim zapomnili tudi po enem najhitrejših izmerjenih sunkov v zgodovini merjenja avtomatske merilne postaje Krško, med 18. in 18.30 so namreč merilniki zabeležili sunek severnega vetra 120 km/h.

Nevihtni pas je bil tokrat relativno ozek, in precej mikrolokaliziran. Na Senovem so izmerili najhitrejši sunek 29,0 km/h, na Bučerci 40,7 km/h, v Leskovcu pri Krškem pa ob 18. uri in 12 minut že spoštovanja vrednih 67,6 km/h. Sodeč po polomljenih drevesih in listju po krških ulicah, bi lahko k tako visoki hitrosti vetra pripomogla tudi savska dolina med starim Krškim in Brestanico ter "lijak" pod Trško Goro. Veter je namreč največ preglavic povzročil nekje od Polšce čez Videm proti Stari vasi, Pesjem in naprej proti brežiški občini.

Padavine

Na severu krške občine kaj veliko od padavin niso imeli. Nižje in jugovzhodnje kot je šlo, več je bilo padavin. Dobra dva milimetra dežja na Senovem, še ne 10 mm padavin na Bučerci, zato pa več v Leskovcu pri Krškem in v Krškem. Na postaji v Leskovcu je v kratkem času padlo 11,6 mm dežja, na "rekordni" postaji v Krškem 19,1 mm, zato pa 23,4 mm dežja v Artičah in niti milimeter dežja na Bizeljskem.

Deset minut čez 18. uro se je nad Leskovcem sestavila še ena nevihtna celica, pridružila se je tisti pri Artičah in združeni sta se med 18.30 in 18.40 uro premaknili jugovzhodneje po brežiški občini, od Brežic prek Bukoška do meje s Hrvaško.

(07:35) Neurje v občini Krško, 15. avgust 2021

Na območju krške občin je močan veter je razkril nekaj streh objektov ter podrl več dreves, nekatera so pri tem poškodovala osebna vozila in nekaj objektov. Gasilci Poklicne gasilske enote Krško in Prostovoljnega gasilskega društva Dolenja vas so posredovali na devetih lokacijah in pomagali pri odpravljanju posledic neurja. Dežurni delavci komunalnega in cestnega podjetja so odstranjevali podrta drevesa na občinskih in državnih cestah.

(07:33) Neurje v občini Brežice, 15. avgust 2021

Viharni severnik je več težav povzročil tudi v brežiški občini, kjer je razkril nekaj streh objektov ter podrl več dreves, nekatera so pri tem ogrozila objekte. Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Brežice, Bukošek in Sela so posredovali na petnajstih lokacijah in odpravljali posledice neurja.

Tudi v brežiški občini so dežurni delavci komunalnega in cestnega podjetja odstranjevali podrta drevesa na občinskih in državnih cestah.

NEDELJA, 15. AVGUST 2021

Več prijav dogodkov v občinah Krško in Brežice

Zaradi velike pregretosti ozračja o hudi uri poročajo s področij Koroške, Štajerske, Prekmurja in tudi Posavja. V Krškem in Brežicah z okolico se je okoli 18. ure razbesnelo neurje s točo. O toči poročajo tudi iz sevniške občine. Uprava za zaščito in reševanje je do 21. ure poročala o štirinajstih prijavah dogodkov zaradi neurja v občini Krško, kjer so aktivirali šest poklicnih gasilskih enot in tri prostovoljna teritorialna gasilska društva. Na območju občine Brežice so zabeležili 21 prijav dogodkov, aktivirali so dvanajst prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Enote o poškodovanih in številu poškodb tako na območju brežiške kot krške občine ne poročajo. V občini Brežice so sicer gasilci posredovali tudi zaradi vetroloma.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ponoči sprememba vremena - iz poletja v jesen

V ponedeljek bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev, nato pa prihaja sprememba.

Zvečer še ena pošiljka ploh in neviht

Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35, v alpskih dolinah okoli 27 °C. Ponoči se bodo padavine, sprva bodo vmes tudi nevihte, prehodno razširile nad večji del države. Zapihal okrepljen severni veter, občutno se bo ohladilo. Jutranje temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 20 °C.

Padavine bodo najkasneje ponehale na jugovzhodu

V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne od severa ponehale. Popoldne se bo razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem okoli 28 °C.

Ste zabeležili viharni veter in točo? Imate zanimive fotografije ali videozapise?

Pišite nam na info@eposavje.com ali v zasebna sporočila
na Facebook strani ePosavje.com ter Twitter in Instagram profilu @eposavje.

(eP)

krško
brežice
sevnica
vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja