Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
06.08.2020
16:29
Nevihta v Leskovcu pri Krškem, 4. avgust 2020
Grafika: ePosavje.com
Začetek avgusta je prinesel nevihtno vremensko dogajanje. Ponedeljkovi nevihti je sledilo še bolj burno torkovo dogajanje, ki je v vzhodnem delu krške občine poskrbelo za več zalitih kleti in cest.

Radarska slika padavin - v živo (vir: ARSO):

Kako je pri vas? Ste naredili kakšno zanimivo fotografijo ali videoposnetek?

Fotografije ali videozapise nam lahko pošljete na info@eposavje.com, v komentar na FB strani ePosavje.com ali prek zasebnega sporočila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

IZ MINUTE V MINUTO:

PETEK, 7. AVGUST 2020

(09:15) O torkovem neurju v Leskovcu pri Krškem

Torkovo neurje s točo in močnim deževjem je v krški občini največ težav povzročilo na območju od Leskovca pri Krškem proti Velikem Trnu. Tako je bilo v Leskovcu pri Krškem. > VEČ

 

SREDA, 5. AVGUST 2020

(15:07) Prekuhavanje pitne vode na Ardru pri Raki in sistemu Javorovica

Na Ardru pri Raki in na vodovodnem sistemu Javorovica v delu kostanjeviške občine je do preklica v veljavi ukrep prekuhavanja pitne vode.

 

(14:11) Udor zemlje na Senovem, drevesa čez cesto

Ob 8.19 je na Šercerjevi ulici na Senovem, občina Krško, prišlo do udora zemlje. Stanovanjski objekt ni ogrožen, plaz si je ogledal svetovalec za zaščito in reševanje na občini Krško. Dežurni delavci komunalnega podjetja so dopoldne dvakrat posredovali v krški občini. Ob 8. uri in 21 minut v Ardru pri Raki, ob 8.48 uri pa še na Senušah, kjer sta čez cesto padli drevesi ovirala promet.

(07:25) Poplavljene kleti in ceste, sprožilo se je več zemeljskih plazov

Močno neurje z dežjem v krški občini

Ob 19.24 je občino Krško zajelo močno neurje z dežjem. Meteorna voda je poplavila več cestišč in stanovanjskih objektov, ter sprožila več zemeljskih plazov.

Gasilci in vzdrževalci cest v akciji

Kot pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice, so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote Krško in prostovoljnih gasilskih društev Leskovec, Krško in Veliki Trn, ki so črpali vodo iz objektov in prekrili zemeljski plaz s folijo. Dežurni delavci podjetja Kostak Krško in CGP Krško so odstranili podrta drevesa, očistili nanose peska in zemlje s cestišča ter pregledali odtočne jaške.

TOREK, 4. AVGUST 2020

(20:56) Toča je padala tudi na Trški Gori nad Krškim

(20:47) V eni uri več kot 30mm dežja

Na eni izmed vremenskih postaj nad Krškim so ob 20. uri in 20 minut zabeležili 30.2 mm dežja v eni uri. Pomoč gasilcev so nekaj pred 20. uro sicer potrebovali tudi v vasi Ravni pmed Brezovsko Goro in Velikim Trnom.

NMP Krško, rešilec 112

(20:44) V eni uri več klicev kot prej čez celoten dan

Po 19. uri na številko 112 prejeli 24 klicev

Kot lahko razberemo iz podatkov servisa Statklic, so na številki 112 na Regijskem centru za obveščanje Brežice po 19. uri prevzeli 24 klicev. Kaj to pomeni z drugimi besedami? Od polnoči do 19. ure so jih prejeli 18.

(20:35) Koliko dežja je padlo v močnem nalivu?

Mikrolociran naliv, proti Vrbini dvakrat manj dežja

Podatki z vremenskih postaj po širši okolici Krškega kažejo, da je bil naliv zelo mikrolociran. Tako je na postaji v Leskovcu pri Krškem v tem nalivu do 20.40 ure padlo 36,5 mm dežja, na Bučerci 31,8 mm na postaji Krško NEK pa po podatkih ARSO do 20.30 ure 13,7 mm dežja.

(19:57) Pomoč gasilcev potrebujejo tudi na Rožnem

(19:52) Aktivirali gasilce

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so nekaj pred 19.30 uro v - zaenkrat javno objavljenih - dveh intervencijah aktivirali krške poklicne gasilce. Enkrat tudi zaradi prometne nesreče, ob tem pa z enako uro prijave (19:26) tudi leskovške prostovoljne gasilce, ki bodo pomagali ob poplavi meteorne vode v Leskovcu pri Krškem.

(19:39) Toča v Leskovcu pri Krškem

V prehodu nevihte je v Leskovcu pri Krškem in okolici padala tudi toča. Trenutno je sicer na vremenski postaji v Leskovcu pri Krškem 17.6°C, v zadnji uri je tam padlo 30,4 mm dežja!

(19:35) Iz nevihtne celice v eni uri več kot 30mm dežja!

Na območju krške in sevniške občine se je popoldne sestavila močnejša nevihtna celica, v jedru katere je jakost padavin presegala 100 mm/h. Zanimivo je bilo gibanje zračnih mas: pri Brežicah je spodnja plast oblakov potovala iz smeri severovzhoda proti jugozahodu, nad Pijavškim pa skorajda v obratni smeri. Celica se je zadržala med Velikim Trnom in reko Savo, nato pa se je prestavila proti Gorjancem.

(19:34) To je oblak, iz katerega se je zlilo nad Leskovcem

In to je oblak, iz katerega se je izlila vsa ta količina dežja nad širšo okolico Krškega.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(15:14) Nevihte so se že začele pojavljati tudi na jugovzhodu

Na jugovzhodu so se že začele prožiti prve nevihte, trenutno je najbolj živahno na Kočevskem in v Beli krajini, v nadaljevanju popoldneva se bo začelo dogajati tudi v naših krajih.

Nevihte, 4. avgust 2020

(10:55) Do srede naraščanje rek v južni in jugovzhodni Sloveniji

Krka naslednjih nekaj dni ne bo primerna za supanje

Ponoči so reke v večjem delu države narasle, najbolj v osrednji in vzhodni Sloveniji, kjer so posamezne reke dosegle velike pretoke, drugod so pretoki rek ostali povečini srednji. Drava, Mura, Krka in Sava Bohinjka še naraščajo, večina rek pa je že pričela upadati. Danes bosta Drava in Mura še naraščali. Mura se lahko danes zvečer in v noči na sredo razlije znotraj protipoplavnih nasipov, Drava pa v spodnjem toku ob strugi. Prav tako bodo danes in v sredo še naraščale reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, zlasti Krka s pritoki in Kolpa.

"Vodnatost bo ostala povečini nespremenjena"

Vodnatost ostalih rek po državi bo ostala povečini nespremenjena. Ob močnejših nalivih lahko danes narastejo tudi manjši hudourniški vodotoki zlasti na območju južne in jugovzhodne Slovenije.

(09:48) V torek čez dan in zvečer še možna krajevna neurja

"Najbolj verjetna v južni in deloma vzhodni Sloveniji"

Po meteorološki napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje bodo v torek čez dan in zvečer še možna krajevna neurja, ki so najbolj verjetna predvsem v južni in deloma vzhodni Sloveniji.

(09:45) Kaj v napovedih pravijo vremenslovci?

Torek

V torek bo spremenljivo oblačno. Še se bodo pojavljale plohe in nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27°C. Ponoči se bodo padavine, deloma nevihte razširile nad večji del Slovenije. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18 °C.

Sreda

V sredo bo na Primorskem deloma sončno in večinoma suho. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Še bo pihal veter severne smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 °C.

Četrtek in petek

V četrtek bodo padavine postopno povsod ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo. Popoldne bo v notranjosti še nastalo nekaj krajevnih ploh. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. V petek bo pretežno jasno in spet bolj vroče.

Strela v hišo, Podgorje ob Sevnični, Foto: PGD Sevnica

(09:43) V Podgorju strela v hišo, k sreči brez hujših posledic

Kot pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice, je v ponedeljek ob 21.06 v Podgorju ob Sevnični, v občini Sevnica, strela udarila v stanovanjski objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica in Zabukovje so objekt pregledali s termo kamero in poškodovano ostrešje prekrili z nadomestno kritino, na kraju pa je bil prisoten dežurni delavec Elektra Celje.

PONEDELJEK, 3. AVGUST 2020

(22:20) Nevihtno dogajanje v Posavju se je umirilo

Nevihtno dogajanje nad našimi kraji se je umirilo, deževje se je premaknilo proti severovzhodu.

(22:15) ESTOFEX izdali opozorilo 2. stopnje tudi za torek

Na ESTOFEX-u so tudi za torek izdali opozorilo 2. stopnje, tokrat na območju pred jugovzhodne Slovenije in celotne hrvaške obale do Albanije. Na severu omenjenega območja v dopoldanskem času opozarjajo na možnost nastanka superceličnih neviht, močnega vetra in ostalih vremenskih nevšečnosti. Predvsem pa opozarjajo na možnost močnejših nalivov.

Estofex opozorilo za torek, 4. avgusta

(21:35) V nalivu več kot 20 mm dežja

Prvi podatki kažejo, da je v zadnji uri po Posavju padla različna količina dežja - odvisno od vremenskih postaj. Nad Krškim je tako v zadnji uri padlo 23,8 mm, v Leskovcu pri Krškem v tem času 10 mm dežja, na Senovem pa od polnoči 23 mm dežja.

Kaj pravijo podatki do 21. ure?

Podatki Agencije Republike Slovenije za okolje kažejo, da je do 21. uri na Malkovcu padlo 19.8 mm dežja, na Lisci 15mm, v Krškem 9.3 in v Cerkljah ob Krki 4.3 mm dežja.

Nevihta Posavje, 3. avgust 2020

(21:11) V 15 minutah je padlo 10 mm dežja

Med 20.45 in 21. uro je nad Krškim padlo 10.4 mm dežja, najmočnejšja jakost padavin je bila 180 mm/h. Svoje je dodal še veter, s severa je najmočneje zapihalo do 33.8 km/h, temperatura se je v eni uri iz 20.3°C spustila nad 19.2°C.

(20:59) Nevihta že nad Posavjem, močan naliv z vetrom

Nekaj pred 21. uro je iz smeri Bele krajine nad naše kraje prišla nevihtna celica in prinesla močan naliv s sunki vetra. V času nastanka tega zapisa na eni izmed vremenskih opazovalnic nad Krškem pada z jakostjo 88 mm/ uro, v zadnjih dobrih 10 minutah je padlo več kot 15 mm dežja.

(15:36) Kje je trenutno največ vremenskega dogajanja?

Največ vremenskega dogajanja je trenutno med Kvarnerjem in Kočevskim Rogom. Ena nevihtna celica potuje proti severozahodni strani Novega mesta in bi ob trenutnem nadaljevanju lahko prešla sevniško občino.

Vremensko dogajanje, 15:35, 3. avgust 2020

(14:58) Na območju Snežnika in Gorskega kotarja se že dogaja

V okolici Snežnika in Gorskega kotarja na Hrvaškem so se v ponedeljkovem zgodnjem popoldnevu že začele pojavljati prve močnejše nevihte. V Krškem in Cerkljah ob Krki imamo ob oblačnem vremenu 24°C, na Lisci jih je 18°C.

Nevihte, 3. avgust 2020

(14:55) ARSO: "Možne hudourniške poplave"

Oranžna stopnja nevarnosti za Krko in spodnjo Savo

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da "lahko danes popoldan in v noči na torek zlasti na območju jugozahodne in osrednje Slovenije močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke ter pri tem poplavijo." Za območje reke Krke in spodnje Save so izdali oranžno stopnjo nevarnosti.

Kakšno je stanje rek?

Reke v jugozahodni Sloveniji so že pričele naraščati, vodnatost rek v severozahodni, severni in osrednji Sloveniji je srednja, drugod po državi mala in ustaljena.

Hidrološko opozorilo - ARSO, 3. avgust 2020

(12:08) Kakšno je trenutno vreme v Posavju?

Naše kraje je nekaj po 11.30 uri prešla še ena ploha, z jutranjimi padavinami je do tega trenutka danes skupaj padlo med 1.9 mm (v Cerkljah ob Krki) in 7 mm dežja (na Lisci). Temperatura zraka je ob 11. uri v Krškem dosegla 23°C, v Cerkljah ob Krki pa dobre pol ure pozneje pol stopinje manj.

(12:00) To se danes kuha v Padski nižini v Italiji

(09:55) ! ARSO: "Ob nevihtah dolgotrajni nalivi, na jugu tudi toča"

"Nadaljevalo se bo nestabilno in nevihtno vreme"

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so ob 9. uri obnovili vremensko opozorilo. "Danes in v noči na torek se bo nadaljevalo nestabilno in nevihtno vreme. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo ob nevihtah dolgotrajni nalivi, možni so tudi močnejši sunki vetra in predvsem na jugu tudi toča," pišejo.

(09:25) Kaj pravijo hidrologi?

Nekatere reke bodo narasle do velikih pretokov

V hidrološkem poročilu pravijo, da bodo danes reke v večjem delu države naraščale. Zlasti reke na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in v osrednji Sloveniji bodo danes in v noči na torek narasle do velikih pretokov.

Ob močnejših nalivih hitro naraščanje hudourniških vodotokov

Ob močnejših nalivih lahko predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, ob tem so ponekod možna tudi razlivanja, ta pojav bo možen tudi v torek čez dan.

V torek bosta naraščali Krka in Sava v spodnjem toku

V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki, Ljubljanica, naraščale pa bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura.

(08:35) ESTOFEX: "Klasični pogoji za nastanek neurij"

Na sistemu ESTOFEX, evropskem eksperimentu za napovedovanje neviht, so sicer za območje severne italije, Slovenije in zahodnega dela Hrvaške napovedali rdečo stopnjo nevarnosti za točo, močan veter, daljši nalive in vodne trombe.

"Pogoji za nastanek superceličnih neviht, za točo in veter"

"Iz Padske nižine bo vse do večera pritekal vlažen zrak in se dvigal nad območjem Alp. Zaenkrat napovedujemo 1000-2000 J/kg nevihtnega potenciala," pišejo v opozorilu. "Z dviganjem zračne mase bodo pogoji za nastanek superceličnih neviht, v katerih lahko nastane večja toča in zapiha močan veter."

ESTOFEX, 3. avgust 2020

(08:25) Kaj v napovedi pravijo vremenoslovci?

Nevihte se bodo nadaljevale tudi v noč na torek

Nad severnim Sredozemljem je izrazito ciklonsko območje, z južnimi vetrovi k nam priteka precej vlažna in nestabilna zračna masa. Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek. Vmes bodo tudi močnejši nalivi.

Vir: ARSO

(08:20) Spremljamo razvoj vremena od ponedeljka do četrtka

Danes bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije ob nevihtah možni močnejši nalivi, sunki vetra in toča. Oranžna stopnja opozorila je do torka napovedana tudi za jugovzhodno Slovenijo, po nekaterih zagonih vremenskih modelov bi lahko do četrtka padlo skupaj več kot 50mm dežja in zato na ePosavje.com začenjamo s spremljanjem razvoja vremena.

Kako je pri vas? Ste naredili kakšno zanimivo fotografijo ali videoposnetek?

Fotografije ali videozapise nam lahko pošljete na info@eposavje.com, v komentar na FB strani ePosavje.com ali prek zasebnega sporočila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

(eP, ARSO, bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja