Skip to main content
Petek, 1. december 2023
16.01.2022
11:02
Vojaški most čez Savo v Krškem
Foto: arhiv ePosavje
V Krškem reko Savo na dobrih treh in pol kilometrih zračne razdalje sekajo štirje mostovi, a le eden od njih ni urejen niti za pešce, kaj šele kolesarja. Kako kaže obnovi vojaškega mostu?

Z idejami o obnovi vojaškega mostu čez Savo še niso obupali

KRŠKO Že kar nekaj časa v Krškem zori ideja, da bi levi in desni breg Save povezali tudi pod "starim" mostom čez Savo. Projekt izgradnje peš mostu nad starim mostom - z Vidma v Zaton - je zaenkrat v fazi čakanja na nižje cene surovin, nekdanji vojaški most pa čaka na dogovor Občine in Ministrstva za obrambo. 

Zdaj čakajo na ministrstvo

Na Občini Krško pravijo, da so želeli stari vojaški most obnoviti in preurediti za peš in kolesarski promet že nekaj let nazaj. Tako so v letu 2017 naročili elaborat ocene nosilnosti objekta, konstrukcije mostu. V prvih dogovorih z Ministrstvom za obrambo, most so v nekih drugih časih uporabljali za pretovor letalskega goriva, so predlagali, da bi Krčani most brezplačno prevzeli in ga obnovili za potrebe občanov.

Po sestanku predlog ocene in dogovora

Predstavniki občine in ministrstva so se konec lanskega znova sestali in na podlagi zaključkov sestanka so predstavniki Mestne občine Krško pripravili strokovno oceno stroškov odstranitve mostu ter izgradnje novega mostu. Oceno so posredovali predstavnikom ministrstva ter v pregled in potrditev dodali predlog dogovora o medsebojnem sodelovanju pri projektu rekonstrukcije kerozinskega mostu čez reko Savo v Krškem.

Dogovor bo osnova za nadaljnje aktivnosti

Na Občini Krško dodajajo, da bodo po prejemu usklajenega predloga dogovora med občino in ministrstvom pristopili k podpisu dogovora, "ki bo osnova za izvedbo nadaljnjih aktivnosti k ponovni aktivaciji predmetnega mostu z namenom povezovanja občanov levega in desnega brega reke Save."

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja