Skip to main content
V Posavju 3.7° C Nedelja, 28. november 2021
29.04.2019
12:15
Foto: Knjižnica Brežice
Na letošnji 25. dan aprila so otroci v Osnovno šolo Montessori v Mariboru vstopali s spalnimi vrečami. Nenavadno, saj je vendar bil četrtek, navaden šolski dan.

Da temu ni tako, so bili prepričani prvo- in drugošolci, ki so se pripravljali na prenočevanje v šoli. Podobno je tudi knjižničarka Andreja zjutraj odšla na pot z vsaj malo drugačno prtljago. Tudi ona je vzela spalno vrečo in pižamo, a ob tem ni pozabila na veliko zakladnico knjig. Že ves teden so v Knjižnici Brežice iz polic izginjale knjige, saj je s seboj v osnovno šolo na drug konec Štajerske odpeljala velik del edinstvene zbirke Mini Bologna. Zbirka je oblikovana iz knjig v različnih svetovnih pisavah in jezikih.

Učiteljice so v šoli za učence pripravile celodnevno dogajanje, ki se je začelo z delavnicami. Sprehodili so se skozi zgodovino od Brižinskih spomenikov do prve tiskane slovenske knjige, inicialk, si izdelali svojo malo knjižico in pripravili večerjo. Delavnice so bile oblikovane tako, da so otroci ob sodelovanju oblikovali unikatne izdelke in spoznali, kako zelo dragocene so knjige. V večernem dogajanju so se srečali z zelo starimi, a lepo ohranjenimi, že kar arhivskimi knjigami in faksimili. Ob tem smo izpostavili, da je za 300 letno življenje knjige potrebna primerna skrb. Z vsemi, ne le s starimi knjigami, je potrebno rokovati previdno. Učenci so po končani noči vedeli povedati, da je za nastanek knjige potrebnega veliko sodelovanja različnih poklicev, kjer vsak doda delček vsebine ali izgleda. V preteklosti so knjižni zakladi nastajali dlje časa, včasih več let, danes pa je ob uporabi tehnologije nastanek knjige hitrejši.

Nočno dogajanje smo popestrili z veliko igro, kjer smo bili vsi zmagovalci. Četrtkov del smo zaključili v spalnih vrečah ob poslušanju pravljic.

Pravljično vzdušje je bilo tudi zjutraj ob zajtrku in prostem branju. Petkovo dopoldne je zaznamovala Mini Bologna, kjer so učenci spoznavali knjige v različnih pisavah in jezikih. Polni lepih vtisov iz prvega skupnega druženja smo odšli na počitnice. Knjige že čakajo na vedoželjne bralce nazaj v brežiški knjižnici. Učiteljice in knjižničarka pa snujemo nova dogajanja.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice

Pridružite se nam