Skip to main content
V Posavju 15.9° C Ponedeljek, 26. september 2022
16.04.2022
10:34
Star vojaški most v Krškem
Foto: ePosavje.com
V Krškem so podpisali Dogovor o medsebojnem sodelovanju pri uporabi lokalne javne infrastrukture na območju in v neposredni bližini mestne občine Krško, v sklopu katerega je tudi izgradnja peš mostu.

V letu 2024 v Krškem nov peš most čez reko Savo 

KRŠKO V podpisanem dogovoru, na Mestni občini Krško pravijo, da ta predstavlja "uresničitev prizadevanj občine in poslanca Dušana Šiška," bo Ministrstvo za obrambo v celoti krilo strošek odstranitve mostu, pri gradnji novega mostu pa bo razmerje sofinanciranja pol/pol: 50 % bo prispevalo ministrstvo, 50 % občina. Ob tem, da je bo vrednost deleža ministrstva največ milijon evrov.

80 let star most bodo naslednje leto porušili

Skoraj 80 let star vojaški most čez reko Savo, za pretovor kerozina iz Stare vasi v Žlapovec in nato naprej proti letališču Cerklje ob Krki ga je uporabljala Jugoslovanska ljudska armada (JLA), bodo po načrtih v naslednjem letu porušili, v letu 2024 pa naj bi na tem mestu zrasla nova nadomestna brv za pešce in kolesarje. Kot so povedali sogovorniki, bodo po trenutnih načrtih obdržali betonske nosilce mostu, odstranili pa bodo jekleno konstrukcijo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Nov peš most v letu 2024

V Krškem pravijo, da imajo sredstva v proračunu že zagotovljena, takoj bodo pristopili k naročilu projektne dokumentacije za odstranitev in gradnjo novega mostu. Po načrtih pa naj bi most odstranili v letu 2023, v 2024 pa bi na tem mestu levi in desni breg Save povezali z novim peš mostom, nadomestna brv bo primerna za pešce in kolesarje. 

Podžupanja Mestne občine Krško Ana Nuša Somrak

Kot je povedala podžupana Ana Nuša Somrak, gre za dogovor v sklopu Državnega prostorskega načrta ob umeščanju letališča Cerklje ob Krki. "Takrat so bile zapisane določene stvari, kako in kaj bomo te medsebojne odnose reševali z Ministrstvom za obrambo. V tem dogovoru je tudi našteto, kaj so tiste stvari, ki jih občina daje - obvoznica od Drnovega do samega letališča in prostorsko umeščanje do leta 2025. Pa tudi ureditev celotne trase kerozinovoda v našem prostoru," je povedala podžupanja. Podpisani dogovor največ govori o izgradnji mostu, brvi čez reko Savo. "Gre za projekt, ki ga v današnjih časih še ne znamo oceniti. Dogovor pa je, da se izgradnja sofinancira do 50 procentov, oz. največ do enega milijona. Porušitev je v 100-procentni realizaciji Ministrstva za obrambo." V Krškem sicer upajo, da bodo k projektu pristopili čim prej. Na tem območju bo v naslednjih letih zimski plavalni bazen. Podžupanja pravi, da bodo poskusili povezati ti dve investiciji.

Minister za obrambo Matej Tonin

"Z milijonom evrov bomo financirali odstranitev sedanjega mostu ter sofinancirali izgradnjo novega. Gre za kompenzacijo za vse stvari, ki jih Slovenska vojska povzroča s svojim delovanjem," je povedal minister za obrambo Matej Tonin. Na vprašanje, ali bo ministrstvo (in NATO) obnavljalo stari kerozinovod, pravi, da ga glede na njihove izračune ne bodo obnavljali.

O (ne)obnovi kerozinovoda

"Da je kerozinovod funkcionalen in da optimalno deluje, mora biti ves čas poln. Kar pomeni, da mora biti zelo visoka poraba tega kerozina. Glede na število letal, glede na število letalskega prometa iz cerkljanskega letališča, takih potreb ni bilo in bilo neučinkovito, da bi takšen kerozinovod delali."

Poslanec Dušan Šiško

"Ko sem šel v Državni zbor, sem rekel, da bom sigurno delal za Krško, za Posavje. To je bil še eden izmed projektov, ko smo se začeli pogovarjati v letu 2016. Ko sem spraševal prejšnje vlade, niso imeli posluha. Tokrat pa me je minister Tonin vprašal - ja, kaj pa je -, pa sem rekel zagotovo je potrebno zrihtati ta most. Če se bo porušil, bo odplaval in bo večja škoda kot korist. Prav je, da se most sanira in naredi peš most za pešce in kolesarje," pa je ob podpisu dogovora povedal poslanec Dušan Šiško.

krško

Pridružite se nam