Skip to main content
Torek, 16. april 2024
03.07.2020
20:42
Foto: ePosavje
Od sobote naprej bodo veljala nova pravila pri vstopu v Slovenijo na zunanji meji ter na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. To so nekateri poudarki.

Rumeni seznam in vstop v Slovenijo

V katerem primeru vas ne bodo poslali v karanteno?

Tako v 9. členu Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19, popravljalo izjema, ko 14-dnevna karantena ne bo odrejena (države na rumenem seznamu).

Na mejo z dokazili o lastništvu in računu plačila nastanitve

Tako karantene ne bodo odredili državljanom Republike Slovenije in tujcm s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, če bodo predložili dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. "Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19," pravijo v obvestilu.

Če prihajate iz države z rdečega seznama, izjema ne velja

Izjema ne bo veljala za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, kadar prihajajo iz držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami, iz države z rdečega seznama.

V katerem primeru vas bodo poslali v karanteno?

Vročitev odločbe o karanteni na meji in točke za vstop

Policija bo osebi ob vstopu v Slovenijo odvzela podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji) in jih bo posredovala predstavniku Ministrstva za zdravje, ki bo na mejnem prehodu poskrbel za izdajo in vročitev odločbe o karanteni in po vročitvi odločbe bodo osebi dovoli vstop v državo.

Če prihajate iz držav z rdečega seznama, lahko v državo vstopite na šestih točkah!

"Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko je kontrolna točka Pince, mejni prehod pa je Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Na teh mejnih prehodih in kontrolnih točkah Ministrstvo za zdravje zagotovi ustrezno število ljudi za izdajo in vročanje odločb. Če v Slovenijo vstopa večja organizirana skupina ljudi, lahko minister za notranje zadeve določi dodatne mejne prehode ali kontrolne točke za vstop," dodajajo v sporočilu.

Enter Croatia na Obrežju

Na Bregani za vstop v Hrvaško rumeni pas

Pred štirimi mejnimi prehodi z Republiko Hrvaško pa so sosedje te dni zarisali rumene pasove, v katerega se lahko ob vstopu na Hrvaško postavite z vnaprej izpolnjenimi podatki v spletnem obrazcu Enter Croatia. Če se odpravljate na Hrvaško, lahko prek omenjene spletne strani oddate napoved potovanja in števila potnikov v vašem avtomobilu. Omenjene rumene pasove so sicer postavili pred mejnimi prehodi Bregana (Obrežje), Macelj (Gruškovje), Rupa (Jelšane) in Plovanija (Dragonja).

(bš)

koronavirus
brežice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja