Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
27.01.2022
10:05
Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je v okviru obiska Vlade RS v Posavju sodeloval na predstavitvi nove raziskovalne opreme Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

Obisk na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru

KRŠKO V sklopu obiska Vlade Republike Slovenije v Posavju se je državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, izr. prof. dr. Mitja Slavinec v sredo, 26. januarja, udeležil predstavitve nove raziskovalne opreme Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Predstavitve raziskovalne opreme, ki je nameščena v prostorih Inštituta za energetiko, sta se udeležila tudi rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič in prorektor Univerze v Mariboru za infrastrukturo, prof. dr. Miralem Hadžiselimović.

Gostitelj predstavitve, dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, prof. dr. Sebastijan Seme, je visokim gostom predstavil pomembno raziskovalno opremo, ki jo je fakulteta pridobila v okviru projekta RIUM v zadnjem letu. Kot je izpostavil dekan, je infrastrukturni projekt RIUM sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dobavljena oprema pa smiselno sledi Strategiji pametne specializacije (S4) in je zasnovana po načelu odprtega dostopa.

Fotogalerija (Foto: Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru):

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je v okviru projekta RIUM v letu 2021 pridobila raziskovalno opremo v vrednosti več kot 1 milijonov evrov, in sicer:

  • Enosmerni napajalni sistem za simulacije razpršenih virov s sklopom opreme za upravljanje energetskih sistemov skupaj s hibridnim sončnim sistemom;
  • Preizkuševalno temperaturno komoro ter
  • 6-osno varilno robotsko roko s krmiljem in premično varilno celico na kolesih.

V nadaljevanju projekta je v letu 2022 predvidena še dobava modula za hitro rentgensko spektralno kemično analizo materialov ter merilnih sistemov PDA (Phase Doppler Anemometry) in PIV (Particle Image Velocimetry).

Raziskovalna oprema, ki bo dobavljena v okviru projekta RIUM, bo bistveno nadgradila obstoječo raziskovalno infrastrukturo Inštituta za energetiko Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Omogočala bo bistveno povečanje znanstvenoraziskovalnih zmogljivosti, prispevala k povečanju obsega in kakovosti razvojno-raziskovalnih projektov ter bistveno pripomogla k širšemu razvoju specifičnih kadrov, saj bo zagotavljala široko dostopnost za namene izobraževanja in usposabljanja.

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru

fakulteta za energetiko
fotogalerija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja