Skip to main content
V Posavju 24° C Sreda, 17. avgust 2022
07.02.2022
08:44
Nova raziskovalna oprema, Fakulteta za energetiko
Foto: ePosavje.com
Fakulteta za energetiko je bogatejša za novo raziskovalno opremo, vredno dober milijon evrov, ki nadgrajuje že obstoječo opremo njihovega inštituta in sovpada z razvojem družbe na področju energetike.

Nova raziskovalna oprema

KRŠKO V sklopu vladnega obiska se je njene predstavitve udeležil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec. S pridobitvijo nove raziskovalne opreme so na Fakulteti za energetiko naredili velik korak v samem razvoju tako osnovnega kot uporabnega raziskovanja in navsezadnje tudi pri samem pedagoškem delu. Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme nam je povedal, da je te opreme za več kot milijon evrov. "Oprema nadgrajuje že obstoječo opremo Inštituta za energetiko in sovpada z razvojem družbe na področju energetike."

O perspektivah fakultete in področjih, ki jih pokriva

Opremo so pridobili v okviru projekta RIUM, ki je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Mitja Slavinec dodaja, da lahko vidimo, kako znanost tesno sodeluje s potrebami gospodarstva. Rektor Univerze v Mariboru -prof. dr. Zdravko Kačič ob tem pripomnil, da ga še posebej veseli dejstvo, da se fakulteta intenzivno razvija za raziskovalnem področju. "Vpeljava nove opreme velikih vrednosti kaže na perspektivo fakultete in področja, ki jih pokriva. In tudi možnosti, ki jih ima v prihodnje, da bo s to novo opremo na področju temeljnega raziskovanja in na področju izpolnjevanja pričakovanj okolja, igrala zelo pomembno vlogo.

Nova raziskovalna oprema

Še v tem letu bodo na Fakulteti za energetiko pridobili raziskovalno opremo v vrednosti 300 tisoč evrov, ki bo nadgradila del laboratorijskega izvajanja. "To je pomembno predvsem za hidroelektrarne. Kot vemo, se načrtujejo zadnje hidroelektrarne v verigi spodnje Save. Kar bo sevedapripomoglo k raziskavam na področju razlivnega polja in drugih problemov, ki se še pojavljajo," dodaja dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

Projekta RIUM in Innovum

Projekt RIUM je večletni, prvi del v vrednosti 30 milijonov evrov je že bil realiziran, zda nadaljujejo s tako imenovanim projektom RIUM 2, ki bo prav tako vreden približno 30 milijonov evrov. Na Fakulteti za energetiko pa si želijo v okviru projekta Innovum, ki poteka na Univerzi v Mariboru, pridobiti lastne prostore v Vrbini za izvedbo pedagoškega procesa. Zemljišče imajo že zakupljeno in načrtujejo, da bodo kmalu začeli z gradnjo prostorov, kjer bo Fakulteta za energetiko tudi imela svoj sedež.

fakulteta za energetiko
energetika
šole v posavju
krško

Pridružite se nam