Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
13.11.2020
09:51
Zdravstveni dom Krško, november 2020
Foto: arhiv ePosavje
Kot smo napovedali že dopoldne, gre Slovenija v novo zapiranje države. V novo omejevanje javnega življenja. To so najpomembnejši poudarki:

Novi ukrepi v Sloveniji, 12. november 2020

Javni prevoz ne bo obratoval

KRŠKO Kot sta na popoldanski novinarski konferenci povedala ministra za zdravje in notranje zadeve, Tomaž Gantar in Aleš Hojs, bodo naslednjih 14 dni zaprte vse nenujne trgovine, javni prevoz ne bo obratoval, razen z izjemo taksijev. Zaprte bodo avtošole in vse nenujne dejavnosti, tudi tiste, ki so bile vmes sproščene.

Šole zaprte, dimnikarji in vulkanizerji odprti

Pred prihajajočo zimo bodo obratovali vulkanizerji in dimnikarji, poroke bodo dovoljenje. Šole bodo naslednjih 14 dni zaprte, pouk bo potekal na daljavo, vrtci bodo odprti za nujne primere. Ob tem bo prepovedano do sedaj dovoljeno zbiranje do 6 ljudi.

Gibanje omejeno na družino, skupno gospodinjstvo

V Slovenijo zgolj z negativnim testom ali karanteno

Razen nujnih izjem bo gibanje omejeno na družino oziroma skupno gospodinjstvo. Prav tako ne bo več dovoljeno čez mejo in nazaj v Slovenijo brez negativnega testa / karantene, za čas 72 ur boste lahko potovali čez mejo samo še znotraj Schengena oziroma Evropske unije.

Brežice, dom upokojencev, november 2020

Kaj BO odprto?

Izjeme

A kaj bo odprto od ponedeljka, 16. novembra, naprej? Odprte bodo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemere se kot izjema ne šteje prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah.

Lekarne, tržnice, kmetijske prodajalne

Odprte bodo lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki. Pa tudi tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalnice, pošta, dostavne službe.

Servisne delavnice in dimnikarji

Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) ter dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru poleg njega pristona še ena oseba, uporabnik male kurilne naprave).

Gradbena dela, trafike, kioski, osebni prevzem

Tako bodo po novem dovoljena gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki. Odprte bodo trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, možen bo osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih od 6. do 21. ure, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. "Konzumiranje hranie in pijače na javnih površinah je prepovedano," pišejo v novih pravilih.

"Namen je, da začarani krog širjenja okužbe prekinemo"

Vedno višja številka starejših okuženih

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je vedno višja številka starejših okuženih (nad 65 let). 44 odstotkov okuženih je v delovno aktivni dobi, okužen pa vsak 22. prebivalec, to kažejo projekcije. "Naš namen je, da začarani krog širjenja okužbe prekinemo," dodaja.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam