Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
06.05.2022
13:56
Novo gasilsko vozilo PGD Sevnica
Grafika: ePosavje.com
Sevniški gasilci bodo dobili novo gasilsko vozilo, s katerim bodo lahko po novem gasili tudi iz višjih nadstropij po sevniški in radeški občini. V Sevnici imajo 24 objektov med 15 in 19 metrov višine.

O novem gasilskem vozilu za sevniške gasilce

SEVNICA Nedavno so v Sevnici podpisali pogodbo za nakup gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin, za gasilsko vozilo s cisterno in zglobnim dvigalom, poznanim pod oznako Gasilske zveze Slovenije GVCZD-1. Slabih 900.000 evrov vredno vozilo bo v garaže sevniških gasilcev na Kvedrovi cesti prišlo v naslednjem letu, že zdaj pa ugotavljajo, da bo omenjeno vozilo še kako pripomoglo k učinkovitemu gašenju in reševanju.

"Vozilo bo močno okrepilo intervencijsko sposobnost"

"Vozilo bo močno okrepilo intervencijsko sposobnost naše enote, predvsem pri reševanju in gašenju z višin, pri visokih in industrijskih objektih. Zaradi možnosti manipuliranja pod nivojem pa tudi pri vseh ostalih terenskih razgibanih rečeh v naši občini - reka Sava, mostovi," pravi poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica Rok Štirn. Kot dodaja, bo vozilo uporabno tudi za druge namene. "V vozilu imamo devet članov posadke, 1500 litrov vode, kup opreme. Uporabno bo pri vseh ostalih intervencijah, pri stanovanjskih požarih in prometnih nesrečah, ker imamo možnost dvigovanja osebnih vozil. Tudi pri vseh ostalih intervencijah bo takšen avtomobil zelo zelo prav prišel."

Največja pridobitev v več kot 140-letni zgodovini društva

Predsednik sevniških gasilcev Štefan Teraž je dodal, da bo novo gasilsko vozilo v vsej več kot 140-letni zgodovini največji korak, "korak s časom, korak v prihodnost. Pomeni namreč, da bomo lahko na dosti bolj učinkovit in varen način reševali tam, kjer ne moremo reševati tam, kjer smo do sedaj, iz višin in iz globin. To pomeni veliko večjo učinkovitost pri intervencijah in varnost udeležencev. Z višin se da gasiti določene manj dostopne dele tudi brez posadke, ki je na tej višini. To vozilo lahko upravljamo tudi iz tal in to je za varnost velikega pomena."

Večja stopnja varnosti za občane

Novo gasilsko vozilo bodo uporabljali v občinah Sevnica in Radeče. "Skupaj smo partnerji pri nabavi tega vozila. To je zelo bistveno, da imamo dostop do industrijskih in stanovanjskih objektov. Poznamo, da imamo že od leta 1970 v Sevnici blokovska stanovanja. Tudi nekatere druge institucije so v dveh nivojih, tudi s hendikepiranimi ljudmi in ki se ne morejo sami reševati, kot so domovi upokojencev. S tem vozilom imajo vsi naši občani večjo stopnjo varnosti."

Gasilska ekipa mlada in motivirana

V Sevnici imajo primeren kader za upravljanje takšnega vozila. Teraž izpostavlja, da je njihova ekipa številčna, motivirana in mlada. In takšno vozilo je po Teraževih besedah na nek način tudi magnet, ki mladino potegne v društvo. 

sevnica
pgd sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja