Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
03.01.2020
18:22
Novoletne zaobljube
Novoletne zaobljube poznate, morda ravnokar razmišljate o tistih, ki bi jih radi izpolnili v letu 2020. Katere so najpogostejše zaobljube Slovenk in Slovencev? In kako lahko pomagamo?

Katere so najpogostejše novoletne zaobljube Slovencev?

Toda na podlagi bolj ali manj uspešnih izkušenj do sedaj se sprašujete, kako si izbrati tiste, ki jih lahko uresničite. Kako ne pretiravati, ne obupati in kako lahko nekaj novega postane uspešna navada? Novo leto je čas za spremembe in nove začetke. Novoletne zaobljube so med nami pogoste, a le redki se jih držijo in v njih vstajajo dlje od nekaj tednov. Najpogostejše obljube Slovencev so predvsem povezane z našim zdravjem in počitjem.

Večinoma si želimo:

  • Izboljšati telesno počutje: jesti zdravo hrano, postopno izgubljati telesno težo, se več gibati, piti manj alkohola, prenehati s kajenjem, prenehati z grizenjem nohtov, znebiti se starih slabih navad.
  • Izboljšati duševno počutje: misliti pozitivno, se smejati pogosteje, uživati življenje.
  • Izboljšati finance: se znebiti dolgov, prihraniti denar.
  • Izboljšati kariero: uspešnejši na trenutnem delovnem mestu, dobiti boljšo službo, ustanoviti lastno podjetje.
  • Izboljšati izobraževanje: izboljšati ocene, dobiti boljšo izobrazbo, se naučiti nekaj novega (kot tujega jezika ali glasbe), več brati, izboljšati talente.
  • Izboljšati sebe: postati bolj organiziran, zmanjšanje stresa, gledati manj televizije, igrati manj video igre…

So pa pogoste zaobljube tudi tiste, pri katerih se posamezniki odločijo, da si želijo bolje razumeti z ljudmi, izboljšati socialne veščine in socialne inteligence, spoznati nove prijatelje, kakovostno preživeti čas z družinskimi člani, ustaliti se, se poročiti, imeti otroke, poskusiti eksotično hrano in odkrivati nove kulture.

V Zdravstveno-vzgojnem centru Zdravstvenega doma Krško izvajajo Programe svetovanja za zdravje. Izvajajo se skupinske delavnice in individualna svetovanja, z namenom pridobivanja strokovnih informacij, veščin in podpore za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki vodijo do boljšega počutja in zdravja. Programi potekajo v Zdravstvenem domu Krško (novi prostori v kleti Zdravstvenega doma Krško), prav tako se lahko po dogovoru izvajajo tudi v lokalni skupnosti. Program izvajajo dodatno usposobljene medicinske sestre, fizioterapevti ter psihologi. Če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, je udeležba v Programu svetovanja za zdravje brezplačna.

Januarja delavnica zdravega hujšanja

V januarju 2020 se bo tako pričela delavnica zdravega hujšanja, kjer udeleženci prejmejo strokovno podporo in pomoč pri zdravem hujšanju ter znanje in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter psihološko podporo v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga. "Prav tako bi vas radi vzpodbudili, da preživite dneve brez cigaret in se odločite za veliko spremembo, ki bo v korist vašemu zdravju. V okviru Svetovalnice za tvegano vedenje poteka individualno ali skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja. Nudimo vam strokovno pomoč, kako premagati telesno in duševno zasvojenost in kako postati in ostati nekadilec," dodajajo v Zdravstvenem domu Krško.

Z delavnico pričnejo 23. januarja 2020 in poteka šest tednov. Vse zainteresirane vabijo, da jih kontaktirate na helena.zulic@zd-krsko.si ali jih pokličete na telefon 07-488 0269 ali 051 633 501.

(Zdravstveni dom Krško, bš, eP)

zdravstveni dom krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja