Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
04.02.2021
12:58
Foto: ePosavje.com
Krški občinski svetniki so sprejeli osnutek odloka o namakalnih sistemih. Na terenu smo se prepričali, kako delujejo in da so v sušnih razmerah zadnjih let nepogrešljivi pri pridelavi zelenjave.

O lokalnih namakalnih sistemih v občini Krško

KRŠKO Člani krškega občinskega sveta so na januarski seji sprejeli osnutek odloka o namakalnih sistemih v občini. Novela Zakona o kmetijskih zemljiščih namreč določa, da je upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnih namakalnih sistemov lokalna javna služba.N

"S tem odlokom se ureja sam namakalni sistem, torej njegov obseg in režim dela in pa kdo bo tisti, kateri bo s tem upravljal. Ureja pa se tudi odnos do samih uporabnikov namakalnega sistema, navsezadnje se ureja tudi koliko naj bi posamezniki , glede na uporabo vode in vsega ostalega, morali tudi plačati. Bistvo je, da gre namakalni sistem urejeno v uporabo in pa določba je tudi da se namakalni sistem lahko da koncesionarju, ki bo izbran po postopku, v uporabo," pove Miran Stanko, župan Občine Krško.

Namakalni sistem Kalce – Naklo deluje že 15 let

Sistem Kalce - Naklo pokriva 265 hektarjev površin. Med njegovimi uporabniki je tudi Kmetija Jarkovič, ki se pretežno ukvarja s pridelavo jagod. Od 32 hektarjev, kolikor obsega celotna kmetija, namakajo dve tretjini površin, največ kapljično, del pa tudi z oroševanjem.

"Hidranti so na vsakih 50 m in na ta hidrant se potem priključi merilna ura in pa sekundarni del namakalnega sistema, kar pomeni ali kapljično namakanje ali oroševanje ali pa karkoli se potrebuje potem za namakanje," nam je v Brodu pri Podbočju povedal Igor Jarkovič s Kmetije Jarkovič.

Jarkovič si resne kmetijske pridelave v teh časih brez namakanja več ne predstavlja

"Podnebne spremembe močno vplivajo na proizvodnjo. Vse več imamo vročinskih valov, spomladanske suše, tako da brez namakanja si danes ne moremo predstavljati resne proizvodnje." Jarkovič še dodaja, da se učinki namakalnega sistema poznajo pri znatno večjem pridelku kot pred vzpostavitvijo namakanja.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja