Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
09.07.2021
14:36
Foto: Občina Sevnica
Sevnico je obiskal novomeški župan mag. Gregor Macedoni s sodelavci in vodstvom Komunale Novo mesto. Osrednja tema obiska je bila trajnostna raba jedilnega olja.

Trajnostno reševanje problematike odpadnega jedilnega olja

Obisk župana Mestne občine Novo mesto je bil namenjen obravnavi stičnih točk, še predvsem prizadevanj obeh občin za trajnostno reševanje problematike odpadnega jedilnega olja. Nepravilno odloženo odpadno jedilno olje je kot odpadek za okolje visoko obremenjujoče. Liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode, s čimer se višajo tudi stroški čiščenja odpadnih voda na čistilnih napravah. Odpadna voda z vsebnostjo jedilnega olja je namreč 3.800-krat bolj obremenjena kot običajna komunalna odpadna voda.

Komunala Sevnica je gostom iz Novega mesta predstavila izkušnje izvedenega projekta »Olje nekoliko drugače«, v okviru katerega so skupaj s partnerji izvajali izobraževalne dejavnosti, delavnice, teklo je ozaveščanje o problematiki odpadnega jedilnega olja, postavljeni so bili ulični zbiralniki za zbiranje odpadnega jedilnega olja, po gospodinjstvih razdeljene posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, vzpostavljena je bila filtrirna postaja za predelavo odpadnega jedilnega olja, kar so tudi predstavili v sklopu obiska (na fotografijah).

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Gostje iz Novega mesta so si v zaključnem delu srečanja, po predstavitvi občine s strani župana Srečka Ocvirka, z navdušenjem ogledali še sevniški grad in prisluhnili vsebinam, povezanim s turističnimi doživetji.

(Občina Sevnica, eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja