Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
30.10.2019
11:15
1. november, dan spomina na mrtve
Grafika: Ansat TV
Bliža se dan spomina na mrtve, ko se z obiskom grobov, s cvetjem in prižiganjem sveč spomnimo na najbližje, ki niso več med nami. A kar je danes izraz spomina, se že jutri sprevrže v okoljski problem.

Tudi ob dnevu spomina na mrtve ne pozabite na ločeno zbiranje odpadkov

KRŠKO V Sloveniji namreč letno porabimo 15 milijonov nagrobnih sveč, kar nas umešča na vrh evropskih držav po porabi sveč na prebivalca. Količine odpadkov z grobov lahko zmanjšamo tako, da prižgemo svečko manj ali pa se odločimo za uporabo ekološko prijaznejših alternativ. Ena od teh je lesena svečka. Ob bližajočem se prazniku dneva spomina na mrtve je treba pomisliti tudi na posledice, ki jih veliko število prižganih in nato zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju.

"V Sloveniji porabimo okrog 15 milijonov sveč na leto"

"Odpadne nagrobne sveče so sistemsko velik problem, zato smo pristopili k akciji za zmanjšanje odpadnih sveč. Problem je predvsem v tem, da v Slovenji sam sistem še ni popolnoma zaživel, čeprav se stanje izboljšuje. V Sloveniji porabimo okrog 15 milijonov sveč na leto in smo eden izmed največjih porabnikov sveč v Evropi in to vsekakor je problem," pove Jože Leskovar, direktor Sektorja komunale pri krškem Kostaku.

Letna poraba se je sicer zmanjšala

Letna poraba sveč se je sicer v zadnjih letih nekoliko zmanjšala, a jih še vedno med odpadki konča na tone. "Vendar v družbi Kostak se trudimo, da vse sveče redno oddajamo prevzemnikom, ki gredo nato naprej v predelavo v sklopu shem," še doda Leskovar.

Odgovorna svečka

"Ker smo Slovenci v svetovnem vrhu po porabi sveč na prebivalca, smo se odločili, da v sodelovanju z Zavodom Knof ponudimo možnost uporabe odgovornih sveč, ki so okolju bolj prijazne, hkrati pa pobudi dodajamo tudi dobrodelno noto," projekt Odgovorne svečke opiše vodja pogrebne službe pri družbi Kostak Samantha Zobec. Za vsako svečko lahko namenite prostovoljni prispevek, ki ga bodo v letošnjem letu v celoti darovali Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja Krško. "Svečke lahko pridobite v pisarni pogrebne službe na družbi Kostak, v Stari šoli na Tržnici Krško in na postavljeni stojnici pred novim vhodom na pokopališče Krško, in sicer v četrtek, 31. oktobra, od 10. do 17. ure," še pove Samantha Zobec.

Kje lahko pridobim leseno svečko?

 • v pisarni pogrebne službe na sedežu družbe Kostak, d. d. (od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro)
 • v Stari šoli na Tržnici Krško (od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro in ob sobotah med 8. in 12. uro)
 • na postavljeni stojnici pred pokopališčem Krško v četrtek, 31. oktobra, med 10. in 17. uro

Ob 1. novembru na pokopališčih povečan obisk

Ekološki otoki na pokopališčih so namenjeni le odpadkom iz pokopališč

Ob bližajočem se 1. novembru je na pokopališčih povečan obisk, zato na Kostaku, ki upravlja s 13 pokopališči v občinah Krško in Kostanjevica na Krki, pozivajo obiskovalce k spoštovanju pravil ločevanja odpadkov. Jože Leskovar pove, da imajo na vseh pokopališčih nameščene ekološke otoke. "Uporabnike prosimo, da vse odpadke, ki nastanejo na pokopališčih, na te ekološke otoke tudi odvržejo. Obenem prosimo, da odpadke, ki niso iz pokopališč, ne odlagajo na ekološke otoke na pokopališčih, ampak na druge oz. tiste, ki so namenjeni za občane." Ekološki otoki na pokopališčih so namreč namenjeni le odpadkom iz pokopališč in nikakor ne gospodinjskim ali industrijskim odpadkom.

Spominske slovesnosti po pokopališčih v občinah Krško in Kostanjevica na Krki:

 • Senovo 10.00
 • Oštrc - z mašo 11.00
 • Stranje - z mašo 11.30
 • Brestanica 14.00
 • Koprivnica - z mašo 14.00
 • Veliki Trn - z mašo 14.00
 • Raka - z mašo 14.00
 • Leskovec pri Krškem - z mašo 14.00
 • Krško 14.30
 • Kostanjevica na Krki 15.00
 • Podbočje - 15.00
 • Gorica pri Raztezu - z mašo 15.30
 • Zdole 15.30

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Dejavnost 24-urne dežurne službi v občini Krško

Družba Kostak poleg pokopališke dejavnosti izvaja tudi pogrebno dejavnost in dejavnost 24-urne dežurne službe. "Dejavnost 24-urne dežurne službe je nova dejavnost v skladu z novo zakonodajo in vse pokojnike v celotni občini Krško mora prevzeti podjetje Kostak. Glede pogreba je odločitev vsakega posameznika. Vendar pa nudimo tudi storitev pogrebne dejavnosti," sklene Leskovar. Pogrebno dejavnost izvajajo na vseh pokopališčih v občini Krško.

Ansat TV

posavski tednik
ansat tv
video
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja