Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
23.03.2022
12:59
Čistilna akcija Krško
Foto: ePosavje.com
Krški Kostak je ob svetovnem dnevu voda in v sklopu projekta Vsak en korak za zeleno Krško organiziral čistilno akcijo na območju Mestne občine Krško, ob tem priložnosti pa so zasadili 100 dreves.

Čistilna akcija in zasaditev dreves

KRŠKO V sklopu akcije Vsak en korak za zeleno Krško so večino dreves zasadili na vodovarstvenem območju pri črpališču Drnovo. Na območju Mestne občine Krško so zaposleni očistili približno 25 lokacij, kjer je bilo v naravo odvrženih veliko odpadkov.

Veliko smeti ob sprehajalnih poteh in bolj prometnih cestah

Zaposleni v družbi Kostak vsako leto organizirajo več čistilnih akcij, v sklopu marčevske akcije so se podali na 25 lokacij na območju mestne občine Krško. Okoli komunalnega otoka v neposredni bližini leskovške osnovne šole se je nabralo veliko odpadkov. "Zadeva je zelo kritična, ta otok je eden izmed tistih, ki sga vsak teden redno čistimo, pa se odpadki kljub temu ponavljajo. In nikakor ne moremo urediti zadeve do te mere, da bi bil otok urejen," je ob tem povedal Boštjan Vimpolšek.

"Plastika, papir, kozarci, konzerve"

Komunalni delavci sicer na tej lokaciji, tudi na brežini potoka, že dalj časa opozarjajo na nered. Veliko dela so imeli tudi ob sprehajalnih poteh ob Savi in bolj prometnih cestah … "Plastika, papir, kozarci, konzerve. Kot bi ljudje imeli piknike ob Savi in za seboj puščali smeti. Od pločevink, kondomov, vse kar ne sodi ob cestišče," dodajajo sogovorniki.

Akcijo so letos razširili

Nina Lekše iz sektorja Komunala pove, da vsako leto organizirajo čistilno akcijo. "Letos smo opazili, da je v naravi veliko več odpadkov, mogoče tudi zaradi epidemije, zato smo se odločili, da letos razširimo akcijo."

Zasaditev dreves

V sklopu projekta Vsak en korak za zeleno Krško so na ta dan zasadili medovita drevesa. Pri tem so sodelovali člani društev, ki jim skupina Kostak namenja sponzorska sredstva. Na območju občine so zasadili 100 dreves, od tega 80 na območju vodnega vira Drnovo, 20 pa pri ostalih objektih, kot so čistilne naprave in ostala komunalna infrastruktura. Darja Modic je ob tem dodala, da so zasadili medovita drevesa. "Med njimi so leske, javor, gaber, robidovje, ob sami sprehajalni poti Beli breg - Drnovo pa smo zasadili češnje in leske."

Medovite rastline

Krajinska arhitetka Petra Ereš Malus z Mestne občine Krško pravi, da je bila osnovna ideja ta, da ob večnamenski poti na Drnovem zasadijo medovite rastline in da prostor opremijo z ubrano opremo. "In s tem, da meščanom Krškega namenimo dodaten prostor, kjer bi se lahko zadrževali z opozorilom na pomembnost čebel v našem prostoru." Tako upajo, da so z zasaditvijo dreves prispeval kalček za prihodnje rodove čebel, da bodo imele na tem področju veselje letati s cveta na cvet.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja