Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
10.11.2020
10:30
Pogovorna oddaja ob dnevu suverenosti, Brežice
Grafika: ePosavje
25. oktobra smo obeležili enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan suverenosti, ko je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Kaj praznujemo ob dnevu suverenosti?

25. oktober je državni praznik

BREŽICE Predsednika Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Antona Supančiča in predstavnika Policijskega veteranskega društva Sever Posavje Miho Molana smo v pogovorni oddaji, ki smo jo predvajali na naših straneh, povprašali tudi o tem, kako vidita življenje 29 let potem. Oba sogovornika sta bila ostra do dogodkov, ki so v zadnjih 20 letih pripeljali Slovenijo v leto 2020.

Kako danes, 29 let kasneje, po vašem opažanju živimo v samostojni državi? Bolj kakovostno kot prej?

SUPANČIČ: Jaz bi rekel, da živimo bolje, da je Slovenija izredno napredovala kljub takšnim in drugačnim aferam, ki se zgodijo vsake toliko časa. Lahko bi bilo bolje, lahko bi bilo pri privatizaciji bolje pa ne bi bilo bančnih lukenj pa ne bi bilo tega kar je aktualno ampak Slovenija je napredovala. Tako v primerjavi z drugimi državami v Evropi, glede infrastrukturnih projektov, ki se dogajajo, glede pričakovane življenjske dobe, ki se je povečala in standarda, tako da sem kar se tega tiče zelo zadovoljen. Je pa še vedno prostor, da je lahko boljše, to pa vsekakor.

"Žal si tudi nekateri posamezniki vse zasluge pripisujejo sebi za to osamosvojitev"

Gospod Molan, pa vi?

MOLAN: Se strinjam s kolegom, da je velik napredek. Mislim da je napredek na vseh področjih. V globalu živimo boljše. Rekel bi, da je ta razslojenost družbe, do katere je prišlo tudi zaradi nekaterih napak v našem procesu razvoja, povzročajo nekatere odklone. Več je revežev, kot jih je bilo v preteklosti, več je ljudi, ki so odvisni od pomoči drugih in žal je to ta realnost katere si nismo želeli. Pričakovali smo malo Švico, pričakovali smo blagostanje, mogoče smo bili malo naivni ali pa mogoče preveč optimistični. Žal bi rekel, da po mojem mnenju so nekateri dogodki, vsa ta prizadevanja, vso to pozitivno energijo potem izničili oziroma jo omadeževali. Če rečemo od začetka osamosvajanja, sistemske kršitve človekovih pravic z izbrisom, kasnejše trgovine z orožjem, divje lastninjenj, pa da ne omenjam vseh ostalih anomalij, ki so se dogajale v tem obdobju. Žal si tudi nekateri posamezniki vse zasluge pripisujejo sebi za to osamosvojitev in mislim, da je to največja napaka in žal tudi velik greh, ki je na ta svetel trenutek naše zgodovine, vrgel precej velik madež.

Naslednje leto praznujemo 30 letnico samostojne Slovenije. Kaj si želite za naslednjih 30 let, recimo?

MOLAN: Optimistično, če bi razmišljal za 30 let. Živimo za ta trenutek, za dobrobit vseh ljudi v tem trenutku in v vseh naslednjih letih. Jaz mislim, da si vsi želimo blagostanja in dobrega počutja vseh. Seveda nas je ta kriza, ki je trenutno prisotna zaradi virusa, zaznamovala, povzročila velik zastoj tako v gospodarstvu, kot ostalem razvoju. Upam, da bomo tudi to premagali in edina želja, ki je, da ostanemo zdravi in da uspešno nadaljujemo svojo pot.

"Situacija s COVID-19 je takšna, ki tudi od nas, mogoče kot tudi pred skoraj 30 leti, zahteva veliko samo odrekanja, odgovornosti, samodiscipline in medsebojnega zaupanja."

Gospod Supančič še vaša zaključna misel.

SUPANČIČ: Podobno kot je kolega Molan povedal. Seveda moramo zreti s pozitivnimi mislimi naprej in predvsem izkoristiti tiste priložnosti, ki so bile mogoče do sedaj zamujene, pa se jih še vedno da popraviti in v dobrobit vseh. Predvsem pa zdravja. Trenutno ta situacija s COVID-19 je takšna, ki tudi od nas, mogoče kot tudi pred skoraj 30 leti, zahteva veliko samo odrekanja, odgovornosti, samodiscipline in medsebojnega zaupanja, da prebrodimo to situacijo, da pridemo iz tega naprej in novim uspehom naproti.

(eP)

video
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja