Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
02.03.2020
19:20
Urjenje prestrezanja letal
Grafika: ePosavje.com
Kot so sporočili iz Slovenske vojske, imajo ob ponedeljkih v načrtih urjenje prestrezanja letal. Na našem nebu bomo tako lahko slišali tudi letalo Eurofighter in ne, tokrat ne bodo meteoridi.

"Načrtovano urjenje prestrezanja"

Ne, tokrat ne bo meteorid

Kot pravijo v sporočilu, imajo vsak ponedeljek okrog 12. ure v načrtih usposabljanje prestrezanja letal. Urjenje bo predvidoma poteklao v osrednjem delu Slovenije.

Pilatusi in Eurofighterji

V varovanju zračnega prostora se bodo tako ob ponedeljkih urile posadke letal Pilatus in Eurofighter.

Kako deluje sistem varovanja slovenskega zračnega prostora

S pristopom Republike Slovenije k Natu je ena izmed nalog tudi dodatno varovanje (angl. Air Policing) slovenskega zračnega prostora, ki je postal del Natovega zračnega prostora. Republika Slovenija se je zato vključila v Natov združeni sistem zračne obrambe (Nato Integrated Air and Missile Defence System – NATINAMDS). V Sloveniji imamo dve od treh zmogljivosti, ki omogočajo nadzor in varovanje neba. Kot prav je sistem opazovanja zračnega prostora (radarski sistem dolgega dosega), ki zagotavlja radarsko sliko letalskega prometa nad Slovenijo in širšo regijo. Druga zmogljivost je sistem vodenja, kontrole in poveljevanja (Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora – CNKZP). Tretje zmogljivosti, lovcev prestreznikov, nimamo, imamo vojaško letališče, ki lahko te lovce logistično podpira.

Imamo dve od treh zmogljivosti, prestreznike prispevajo druge članice Nata

Slovenska vojska zagotavlja prvi dve zmogljivosti, Nato pa lovce prestreznike, ki jih prostovoljno prispevajo druge članice zavezništva. Te od njihovega vstopa do izstopa iz zračnega prostora Republike Slovenije nadzirajo in usmerjajo samo slovenski kontrolorji zračnega prostora.

(bš)

slovenska vojska
krško
brežice

Pridružite se nam