Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
13.03.2020
13:36
Županovo vino 2020
Foto: Občina Sevnica
V petek je v Šentjanžu potekal dogodek Povezani v lokalni gastronomiji z razglasitvijo izbranega vina za Županovo vino 2020. Letošnje izbrano vino je delo mlade vinogradnice Vesne Simeonov.

Županovo vino 2020 v občini Sevnica

SEVNICA Izbor za županovo vino je potekal 15. leto zapored. V tem času je Županovo vino postal ugleden naziv za vinogradnika. S povezovanjem Županovega vina, kolektivne blagovne znamke občine Sevnica in strategije razvoja turizma v občini Sevnica lokalna skupnost uspešno promovira povezovanje ponudnikov lokalnih sestavin in gostincev ter spodbuja občanke in občane k nakupom domačih izdelkov.

O uspešnem povezovanju so se pogovarjali tudi udeleženci okrogle mize, ki je potekala na dogodku. V okrogli mizi so sodelovali državni sekretar iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, 24. vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin, Grega Repovž iz gostilne Repovž, vinar David Kozinc, Miloš Majcen iz Kmetije Majcen in sevniški župan Srečko Ocvirk. Župan je v pogovoru opisal zgodovino izbora vin za Županovo vino in zakaj ter ob kakšnih priložnostih ga kot župan podari ter izpostavil, da tako naziv Županovo vino kot druga priznanja kakovosti, kot je certifikat kakovosti občine Sevnica ali pa naziv najboljša salama, dajejo pomembno dodano vrednost lokalnim izdelkom. Vinar David Kozinc iz Vinarstva Kozinc, ki je naziv Županovo vino prejelo že šestkrat se je strinjal, da naziv veliko pripomore k prepoznavnosti. Ana Pavlin, 24. vinska kraljica, je izpostavila, da lahko vsaka vinska kraljica veliko prispeva k promociji slovenskih vin, pri čemer je izpostavila tudi promocijo kulture pitja in enološke raznolikosti ter pomen vzpostavitve sistemov lokalnih certifikatov kakovosti. Grega Repovž iz gostilne Repovž je povedal, da je premišljeno izbiranje lokalnih, kakovostnih sestavin najbolj smiselna odločitev za gostinca, saj z odločitvijo za domače ne pripomorejo zgolj k kakovostnejšim jedem, ampak prispevajo tudi k ohranjanju okolja. S povezovanjem z lokalnimi ponudniki se ustvarjajo tudi pomembne poslovne vezi oziroma mreže. Miloš Majcen iz Kmetije Majcen je spregovoril o tem, kako tehnološki napredek na kmetiji omogoča mladim kmetom, da svoj čas usmerjajo v razvijanje lastnih idej in uspešnih blagovnih znamk. Državni sekretar dr. Jože Podgoršek je povedal, da je sevniška občina dober zgled povezovanja in sodelovanja lokalnih ponudnikov, tako na ravni zadružnega povezovanja kot na ravni sodelovanja med ponudniki in gostinci ter izpostavil pomen mladih kmetov in njihovih idej. Napovedal je tudi, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano usmerilo svoje aktivnosti v spodbujanje povezovanja med ponudniki in trgovci, kar bo povečalo dostopnost lokalno pridelane hrane.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Predsednica Društva vinogradnikov Šentjanž Renata Kuhar je poudarila pomen kakovostnega vina za oblikovanje celostne turistične ponudbe tako Šentjanža kot celotne občine.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Šentjanž Boštjan Repovž, ki je izrazil veselje, da Krajevna skupnost Šentjanž obiskovalcem nudi veliko, kljub temu pa je vedno prostor za povezovanje, ki ponudbo še izboljšuje. Predsednik Upravnega odbora Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak se je zahvalil sevniškemu županu za ohranjanje tradicije izbora Županovega vina in izpostavil pomen nadgrajevanja vinske zgodbe tudi s projekti kot sta Grajski vinograd in Festival modre frankinje.

Vesna Simeonov je pridelala Županovo vino 2020

Še pred razglasitvijo izbranega vina je Renata Kuhar razkrila še nekaj podrobnosti postopka letošnjega izbora. Člani komisije iz vseh štirih društev sevniške občine so poskusili 9 vzorcev vin in strokovno izbrali najboljšega. Še pred razglasitvijo je župan skupaj s predsednico Društva vinogradnikov Šentjanž vsem, ki so sodelovali na izboru, podelil priznanja. Prejemnica naziva Županovo vino 2020 je mlada prevzemnica kmetije in vinogradnica Vesna Simeonov, ki je v svojem nagovoru izpostavila, da je kmetovanje način življenja. Pozdravila je izmenjavo strokovnosti in sodelovanje med društvi, ponudniki in lokalno skupnostjo. Dogodek je iznajdljivo in s prijetnimi humorističnimi vložki povezoval Gregor Trebušak, kulturni program pa so popestrile članice domače vokalne skupine Fortuna.

Občina Sevnica

sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja