Skip to main content
Petek, 22. september 2023
06.06.2022
11:30
Svetovni dan okolja
Foto: Kostak, d. d.
Podnebne spremembe, manjša biotska raznovrstnost, onesnaževanje in velike količine odpadkov nam kažejo, da je Zemlja preobremenjena.

Ob svetovnem dnevu okolja

KRŠKO »Zemlja je le ena« je le bila vodilna misel stockholmske konference leta 1972, letos pa tudi slogan svetovnega dneva okolja, ki ga obeležujemo 5. junija. Ta poudarja, da je treba ponovno vzpostaviti ravnovesje z naravo s spremembami v načinu prehranjevanja, življenja, dela in gibanja.

Predstavniki družbe Kostak in Zavoda Knof so svetovni dan okolja obeležili s stojnico pred nakupovalnim središčem Qlandija v Krškem v petek, 3. junija. Obiskovalce so opozarjali na pomen skrbnega ravnanja z okoljem in jim podarili posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ekoovitke za šolske zvezke in vrečke za nakup sadja in zelenjave za večkratno uporabo.

V letošnjem letu izvedene številne ozaveščevalne aktivnosti

V sklopu projekta VARUJ O(KO)LJE, ki je bi zaključen v maju, je družba Kostak izvedla 13 delavnic z več kot 220 udeleženci, od najmlajših v vrtcu, do najstarejših v domu za starejše. Na delavnicah so poudarjali skrbno ravnanje z vodami in odpadki, posebno pozornost pa namenili pravilnemu odlaganju odpadnega jedilnega olja. Razdelili so več kot 1.000 gospodinjskih posodic za zbiranje odpadnega jedilnega olja in postavil še dodatnih 7 uličnih zbiralnikov za zbiranje tega olja, skupaj jih je sedaj v Mestni občini Krško in Kostanjevica na Krki 20.

Fotogalerija (Foto: Kostak, d. d.):

Salon pohištva iz ponovne uporabe

Pred enim letom je v Krškem odprl svoja vrata Salon pohištva iz ponovne uporabe, s katerim si partnerja v projektu Kostak in Zavod Knof prizadevata k zmanjšanju kosovnega odpada in podaljševanju življenjske dobe predmetom. V prvem letu delovanja so v Salonu pohištva iz ponovne uporabe zbrali 1117 kosov pohištva in s tem prihranili kar 24.869,53 kg CO₂. S povečanjem mizarske delavnice so pridobili tudi možnost obnove pohištva in to opravljajo tudi za stranke, ker se je pokazala potreba po tej storitvi. Kakovostno, masivno pohištvo ima dolgo življenjsko dobo in z malo popravila in obnove, vam lahko služi še desetletja.

Odločitev, da Kostak in Zavod Knof združita moči pri varovanju okolja in ponovni uporabi, je bila prepoznana tudi zunaj mestne občine Krško, saj je Salon ponovne pohištva iz ponovne uporabe prejel zmagovalno nagrado za Družbeno odgovorno sinergijo, najboljši projekt sodelovanja na področju družbene odgovornosti. V prihodnosti si oba partnerja želita, da bi skrbno ravnali z odpadki, da bi občani uporabljali brezplačni letni odvoz kosovnih odpadkov in s tem omogočili, da bi še uporabni predmeti in pohištvo bili predani naprej v ponovno uporabo. Obenem pa se pripravljajo na razširitev sodelovanja na področju ponovne uporabe tudi drugih materialov, kot sta odpadni tekstil ter plastika.

Vsak korak k čistejšemu okolju šteje, naredimo ga vsak dan, pa bo tudi naš kotiček na Zemlji lepši.

Kostak, d. d.

kostak krško
fotogalerija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja