Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
03.07.2021
11:54
Občani Krškega o projektu Krke Sinteza 2 v Krškem
Grafika: ePosavje.com
Kot smo že poročali, družba Krka v Krškem načrtuje nov proizvodni obrat Sinteza 2. Na predstavitvi naložbe na seji občinskega sveta so svetniki izrazili dvom zaradi pomanjkanja informacij,

S krških ulic o projektu Sinteza 2

KRŠKO Novomeška Krka v Krškem načrtuje širitev proizvodnje. Gre za obrat Sinteza 2, ki so ga predstavniki omenjene družbe junija predstavili na seji krškega občinskega sveta, ob čemer so svetniki izrazili dvom zaradi pomanjkanja informacij s strani investitorja. Splošen utrip z ulice kaže na podoben utrip.

Sogovorniki z načrti seznanjeni, a ...

Naši sogovorniki so sicer seznanjeni z načrti novomeškega farmacevta, da želi v Krškem zgraditi nov proizvodni obrat. To so nekatera od mnenj:

"Sem slišala, da ga želijo zgraditi, več pa nisem seznanjena. Ne vem, kaj imajo v načrtu."

"Mislim, da je to super, zaradi novih delovnih mest, kar se tiče samega onesnaženja, pa niti ne."

"Če bi ljudem to pomagalo, je v redu, če jim bo pa škodovalo, pa seveda ne."

In, so občani dovolj obveščeni?

Kar se tiče samega obveščanja javnosti o vplivih proizvodnje na okolje, so odzivi različni. Nekateri menijo, da so dovolj obveščeni bodisi od samega podjetja bodisi iz drugih virov. "Slišim, da je v redu," pove ena od sogovornic, medtem ko druga meni drugače. "Mislim, da ne obveščajo dovolj. Nekaj dajo ven oz. povedo, nekaj pa naredijo tako, kot jim paše," je kritična. "In je in ni. Naj se odloči stroka … In ljudstvo," pa je še eno mnenje s krških ulic.

Sinteza 2

Kot je občinskim svetnikom na junijski seji pojasnila Cvetka Žerajič, je "naša lokacija v Krškem Krkina strateška lokacija za širitev proizvodnje v Sloveniji in s tem tudi pomembna za razvoj samega podjetja. Namen investicije je povečanje proizvodne zmogljivosti in razvojnih zmogljivosti. V Krškem bomo najbrž zgradili nov objekt Sinteze in nov kemijsko-razvojni center, zraven pa tudi pomožne objekte – čistilno napravo, skladišče tekočih surovin, hidrogeniranje in pa razne objekte, ki so pomembni za delovanje same tovarne."

Investicijo ocenjujejo na 160 milijonov evrov

Vrednost investicije ocenjujejo na približno 160 milijonov evrov, gradnja bi trajala približno štiri leta. "Trenutno smo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za štiri objekte, in sicer za Sintezo 2, kemijsko-razvojni center, skladišče tekočih surovin in čistilno napravo. V začetku junija smo pridobili gradbeno dovoljenje, ki naj bi bilo pravnomočno julija," je še pojasnila.

(eP)

krško
krka
video

Pridružite se nam