Skip to main content
V Posavju 8.5° C Sreda, 20. oktober 2021
30.09.2021
10:10
Brežice, evropsko mesto športa za leto 2022
Foto: Občina Brežice
V Brežicah se veselijo naziva evropsko mesto športa v kategoriji mest in občin z manj kot 25.000 prebivalci. Kandidaturo za naziv so vložili spomladi, v začetku meseca je občino obiskala delegacija.

Občina Brežice, evropsko mesto športa 2022

BREŽICE Občina Brežice je v dveh tednih po obisku delegacije ACES Europe, prejela obvestilo o uspešni kandidaturi za naziv Evropsko mesto športa 2022. Listino z nazivom bodo konec leta podelili na slavnostni prireditvi v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Ob tem so si zastavili sedem ključnih ciljev

Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorice Občinske uprave Občine Brežice Patricia Čular, si bodo ob novem nazivu v občini zastavili sedem ključnih ciljev, ki jih želijo na področju izpolniti v naslednjih petih letih. Kot enega ključnih ciljev v Brežicah izpostavljajo povečanje športne aktivnosti vseh občank in občanov iz 35 na 45%. "Izredno pomembno je tudi zastaviti športno infrastrukturo izven mesta, na podeželju, ki bo dejansko občankam in občanom zagotavljala, da se v čim širši možni meri vključijo in postanejo športno aktivni," dodaja sogovornica.

Evropsko mesto športa, Brežice 2022

"Dobra popotnica pri nadaljnjemu razvoju športa in turizma"

V Brežicah pravijo, da naziv evropsko mesto športa med drugim prinaša možnost za povečanja investicij na področju športa, tudi z zasebnimi vlagatelji, "in je dobra popotnica pri nadaljnjemu razvoju tako športa kot turizma."

Doslej takšni mesti in občini Maribor in Krško

Občina Brežice sicer namenja za področje športa skoraj 7 % svojega proračuna, dvakrat več od evropskega povprečja, ki je med 2 in 3 % proračunov mest oz. lokalnih skupnosti. V Sloveniji sta naziv do sedaj, takrat sicer v kategoriji European City of Sport med mesti in občinami z od 25.000 do 500.000 prebivalcev, pridobili le Mestna občina Maribor in Občina Krško.

(bš, eP)

brežice

Pridružite se nam