Skip to main content
V Posavju 16.8° C Ponedeljek, 2. avgust 2021
08.09.2020
19:29
Obisk ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Sevnici
Foto: ePosavje.com
Posledice neurja s točo si je v ponedeljkovem popoldnevu na Leskovcu v Podborštu s sevniškim županom ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Ministrica na Leskovcu v Podborštu

"Uradni ocena škode bodo podlaga za najbolj optimalne oblike pomoči"

SEVNICA Z ogledom na terenu so se, tako ministrica, želeli prepričati o posledicah neurja. "In govoriti z vodstvom občine, samimi pridelovalci. Po prvih neuradnih ocenah škode pričakujemo tudi uradne podatke. Ti bodo podlaga za to, da lahko razmišljamo, kakšna bo najbolj optimalna in možna oblika pomoči," je na Leskovcu v Podborštu dejala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Interventni zakon za vsa prizadeta območja?

In kako načrtujejo naslednje ukrepe? Kot pravi ministrica, v prvi fazi računajo na to, "da je bil pridelek v nekem obsegu zavarovan. Škoda po toči se da pri zavarovalnicah zavarovati. Tam naletimo na problem - v kolikor določena škoda je zavarovarljiva, je nemogoča državna pomoč za isti namen. Razmišljamo o dodelitvi državne pomoči tam, kjer je bila povzročena škoda od vetra. V drugih primerih bomo pogledali, ali je možno pripraviti interventni zakon, ki bi ga pripravili za vsa prizadeta območja." In potem, tako ministrica, znotraj tega zakona pogledati, kakšne so možne oblike pomoči, s katerimi bi lahko pridelovalcem pomagali.

Sevniški župan: "Zagotovo pričakujemo pomoč države"

"Pri nekaterih bo sanacija nemogoča zaradi socialnega statusa"

Sevniški župan Srečko Ocvirk pričakuje pomoč države. "Predvsem na kmetijskem in socialnem delu. Na kmetijah so poškodovani objekti in poljščine.  Tiste kmetije, ki živijo izključno od kmetijstva, so izredno prizadete. Hkrati je zelo pomembno, da smo socialno naravnani. Pri nekaterih bo sanacija nemogoča zaradi socialnega statusa, starosti in ostalih situacij, ki so na terenu," ob tem dodaja župan.

V občini uničenih več kot 200 ostrešij v različnem obsegu

V občini je sicer uničenih okoli 200 ostrešij v različnem obsegu. Ocvirk pravi, "da je bila škoda v gozdovih s strani Zavoda za gozdove že ocenjena. Ocenjujemo, da je na kmetijskih poljščinah škode za milijon evrov. Približno dva milijona evrov škode je na objektih, ostala škoda pa še ni ocenjena. Skupna škoda je na podlagi trenutnih podatkov, ki se niso v celoti združeni, več kot 3 milijone evrov."

(eP)

vreme v posavju
sevnica
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi