Skip to main content
V Posavju 26.7° C Ponedeljek, 16. maj 2022
09.06.2021
22:05
Obisk na Centru za ravnanje z odpadki, Spodnji Stari Grad
Grafika: ePosavje.com
V Sloveniji letno proizvedemo več kot osem milijonov ton odpadkov, od česar je dober milijon ton komunalnih odpadkov. Obiskali smo Center za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu.

Obiskali smo Center za ravnanje z odpadki

KRŠKO V letu 2019 je vsak prebivalec v povprečju proizvedel 509 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 14 kilogramov več kot leto prej. Kako je za odpadke poskrbljeno v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad? Zaposleni so nam povedali, da danes tam po vseh korakih proizvodnega procesa od odpadka ne ostane niti ena vrečka.

Med epidemijo je bilo odpadkov iz gospodinjstev bistveno več

Delo je v zadnjem, epidemičnem letu potekalo še nekoliko bolj intenzivno. Poznalo se je, da so bili ljudje doma, saj je bilo odpadkov iz gospodinjstev bistveno več. "V času epidemije smo delali na polno. Malo se je umirilo, a je dela še vedno," nam je na Centru za ravnanje z odpadki povedala Marija Kink.

Dva večja delovna procesa

Vodja proizvodnje za ravnanje s surovinami Martin Baznik je predstavil delo centra. "Na centru potekata dva večja delovna procesa, sortiranje mešane odpadne embalaže in predelava mešanih komunalnih odpadkov."

Pridobivanje reciklantov

V procesu sortiranja mešane komunalne embalaže pridobivajo tako imenovane reciklante. To se nanaša na plastično embalažo, kot so plastenke ter embalažo iz aluminija in drugih kovin, ki omogočajo neskončno vrsto predelav iz odpadka v novo surovino.

"Do leta 2025 nas čaka kar ambiciozen cilj"

Direktorica Sektorja za ravnanje s surovinami v družbi Kostak, d. d., Jožica Stegne pravi, da je trenutno njihov delež recikliranja nekje še pod 50 odstotkov. "Glede na zadnjo uredbo o embalaži in odpadni embalaži nas do leta 2025 čaka kar ambiciozen cilj. Morali se bomo približati 65-odstotni stopnji recikliranja."

Drugi del mešanih in ostalih trdih komunalnih odpadkov mehansko obdelajo in opravijo biološko stabilizacijo. Nadaljnji postopek obdelave teh odpadkov poteka v obratu za proizvodnjo alternativnih goriv, ki se uporabljajo za nadaljnjo energetsko izrabo v industriji.

Spodnji Stari Grad

Odpadki sprva na predmlin, potem še na mlin

Izmenovodja na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad Uroš Pfajfar je povedal, da odpadke sprva meljejo na predmlinu, potem pa še na mlinu. "Zadeve, ki niso ekološko sporne, izločimo in predelamo v gorivo različnih kvalitet, visoko in nizkokalorične kvalitete."

Proizvodnja alternativnih goriv je iz okoljskega vidika zelo pomembna

In kam gredo goriva? Direktorica Sektorja za ravnanje s surovinami pove, da so kupci teh goriv cementarne v Sloveniji, Avstriji, Madžarski, Slovaški ter Bosni in Hercegovini. Prav proizvodnja alternativnih goriv je z okoljskega vidika zelo pomembna, poudarja Stegnetova, saj zmanjšuje delež odpadkov, ki ga ljudje odlagajo na nenadzorovanih območjih v naravi.

Za obvladovanje procesov so ključni zaposleni

Za obvladovanje vseh teh procesov so ključni zaposleni. "Na Centru za ravnanje z odpadki je zaposlenih 68 ljudi, 70 procentov zaposlenih prihaja iz občin Krško in Kostanjevica na Krki, ostalih 30 procentov je iz bližnjih okoliških občin," je še povedal vodja proizvodnje za ravnanje s surovinami Martin Baznik.

"Danes na centru ne ostane niti najmanj ena vrečka"

Izmenovodja Pfajfar, ki živi nedaleč stran od centra. "Sam sodelujem pri izvedbi vsega skupaj in lahko zagotovim, da danes na centru ne ostane niti najmanj ena vrečka kot nekoč, ko je bilo tu odlagališče smeti."

Požarna vaja v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad

Varstvo in zdravje pri delu ter požarna varnost

Glede na samo naravo dejavnosti največ pozornosti posvečajo varstvu in zdravju pri delu ter požarni varnosti. Glede na to, da prihaja toplejše vreme, želijo čim manj posegov in emisij v bližnjo okolico.

Kot pravi direktorica, med enega dolgoročnejših ciljev štejejo izgradnjo novega centra, ki bo zajemal celoten proces obdelave odpadkov. "Temu je podvržena strategija v naslednjih letih, kjer predvidevamo izgradnjo pokrite stavbe, novega centra na isti lokaciji. Tu bodo vse proizvodne linije, tako sortirnica mešane komunalne embalaže in dve liniji za proizvodnjo alternativnih goriv." 

Pfajfar je ob tem zaključil z mislijo, "da se moramo ljudje zavedati, da smeti, embalaža, ki jo mi obdelujemo, jo mi sami, občani, državljani proizvajamo. Nekdo se mora s tem ukvarjati."

(eP)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja