Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
26.01.2022
21:23
Posvet, vlada, Krško, 26. januar 2022
Foto: ePosavje.com
V torek in sredo, 25. in 26. januarja 2022, so Posavje obiskali ministri Vlade Republike Slovenije. V nadaljevanju lahko spremljate srečanje po končanem obisku in pogledate, kje vse so ministri bili.

Zaključni posvet v Krškem

KRŠKO Ministri in ministrica so v popoldne v Krškem zaključili z obiskom Posavja, ko so v torek in sredo obiskali več podjetij in na sestankih poslušali kaj Posavce "matra". Na zaključnem posvetu so sodelujoči izpostavili vprašanje gospodarskega središča Feniks, hidroelektrarne Mokrice, beseda pa je tekla tudi o novih investicijah v Splošni bolnišnici Brežice.

Hidroelektrarna Mokrice

Minister za okolje Andrej Vizjak je na vprašanje, v kateri fazi je trenutno projekt izgradnje hidroelektrarne Mokrice, povedal, "da še v mandatu te vlade načrtujemo izdajo gradbenega dovoljenja." O prihodnosti ne želi špekulirati, kot je dodal, "to zdaj ni več naravovarstveni problem, temveč pravni problem."

Splošna bolnišnica Brežice

Minister za zdravje Janez Poklukar je odgovoril na vprašanje v zvezi z načrtovanimi investicijami v Splošno bolnišnico Brežice. "Tisto, kar je bilo ob obisku bolnišnice jasno predstavljeno in kar bomo  podprli, je dograditev zdajšnje bolnišnice z novogradnjo, predvsem z umestitvijo internega in ginekološkega oddelka v ta novi del, hkrati pa pridobitev novih prostorov za fizioterapijo, medtem ko se stari del prenovi tako za potrebe kirurgije kot za petdeset kapacitet negovalne bolnišnice." Trenutno zaključujejo investicijsko dokumentacijo, končne ocene investicije še ni. "Po moji oceni se giblje med 14 in 18 milijonov evrov," je še dodal Poklukar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Gospodarsko središče Feniks

"Kot veste, je vlada že leta 2008, 2009 sprejela državni prostorski načrt za gospodarsko logistično središče Feniks. Gre za eno izmed največjih poslovnih gospodarskih con v Sloveniji, ki je pravzaprav še neizkoriščena. Kot veste, je prostor in posegi v prostor zelo omejeni, sploh v zadnjem desetletju, ker so pravzaprav zelo pod drobnogledom raznih omejitev, povezanih z okoljem, naravo, vodami itn., zato je to res izjemna, atraktivna lokacija. Po zadnjih pogovorih, tako s kolegi ministri kot tudi z gospodarstvom ocenjujem, da je zelo primeren čas, da se zažene, kajti zaenkrat je to stalo, ker ni bilo resnega gospodarskega interesa," je na vprašanje o Feniksu odgovoril Andrej Vizjak in izrazil zadovoljstvo ob iniciativi podjetja Narayan in nekaterih drugih, ki vidijo v srednjeročnem obdobju tu svojo razvojno priložnosti.

"Na Ministrstvu za okolje in prostor bomo pripravili osnutek dogovora med resorji, da se ta projekt tudi v realnosti začne odvijati. Jaz vidim načrt v več korakih, najprej je to, da ministrstvo za obrambo z ministrstvom za gospodarstvo zagotovi nadomestno zemljišče za odmetavanje nevarnega tovora, s tem se sprosti severni del, ki je ta trenutek pod to omejitvijo, da se to območje 70 hektarjev na podlagi zakona prenese v last občine kot razvojna pomoč, ta izvede javno – zasebno partnerstvo zato, da to nekdo komunalno opremi, v dogovorih smo tudi že z Darsom za realizacijo avtocestnega priključka in potem se lahko to območje razvija."

Posvet v Krškem, Janša

O pomanjkanju kadrov, s katerim se sooča slovensko gospodarstvo

Predsednik vlade Janez Janša pa se je dotaknil vprašanja zaposlenosti oz. brezposelnosti. Ob podatku, da je v Sloveniji trenutno nekaj deset tisoč brezposelnih oseb, je dejal, da je veliko tako imenovane trdovratne brezposelnosti, »kjer ljudje niso brezposelni zato, ker ne bi bilo dela v njihovem ’fohu’, ampak zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, ne želijo delati ali pa se jim ne splača.« Napovedal je, da bo potrebna prevetritev razmerij med socialnimi transferji in minimalno plačo. Poudaril je tudi, da okoli deset tisoč ljudi iz Slovenije hodi na delo v Avstrijo, predvsem zaradi boljšega plačila. »To je problem, ki ga skušamo nasloviti z zakonom o dohodnini,« je dodal.

Obisk Vlade Republike Slovenije v Posavju - zbirne povezave

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
bistrica ob sotli
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja