Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
26.12.2020
17:40
Mala hiša Pilštanj
Grafika: ePosavje
Mala hiša na Pilštanju v občni Kozje že petnajst let pomaga otrokom in mladostnikom, ki so se zaradi kakršnih koli razmer – bodisi družinskih bodisi socialnih – znašli v težavah.

Mala hiša Pilštanj

Zatočišče za otroke in mladostnike iz družin v stiski

PILŠTANJ V Mali hiši na Pilštanju najdejo zatočišče otroci in mladostniki iz družin v stiski. Ustanovitelji Simona Simon, Ada Požeg in Matej Žnuderl so jo s pomočjo donatorjev uredili pred petnajstimi leti. "Zberemo denar za brezplačne tabore, gremo po otroke ter ob petkih, sobotah in nedeljah organiziramo vikend paket," nam med obiskom, ko so se ravno pripravljali na prihajajoče božične praznike, pojasni Simonova. "Prilagodimo se določenemu prazniku oz. obdobju, imamo delavnice na to temo in vedno nekaj skuhamo ali spečemo."

Brezplačne tabore popestrijo tudi s pogovori

Tabore popestrijo še s pogovori. "Lahko se pogovarjajo o raznih poljubnih temah in težavah, kot so medvrstniško nasilje, težave doma, pravzaprav o vsem, kar tare mlade," dodaja soustanoviteljica Društva Materina dušica.

"Skupaj smo kot družina"

V Malo hišo se zatečejo predvsem otroci iz socialno ogroženih družin. "Gre za tabore tako imenovanega družinskega tipa, kar pomeni, da skupaj pospravimo, se učimo reda, se pogovorimo. Vsi sodelujemo – če dobimo drva, jih otroci pomagajo zložiti, imamo razne akcije … Skupaj smo kot družina, nekaj uredimo, se pogovorimo in tudi uživamo, gremo na izlete in se imamo lepo," pove Simonova. "Zdaj, pred božičnimi prazniki, izdelujemo božične okraske, lani, ko je bil sneg, smo se kepali," pristavi najstnik, ki Malo hišo obiskuje že vrsto let. 12-letnica ob tem doda, da se družijo in igrajo miselne igre. Poleg tega tu dobijo oblačila, obutev in igrače. "Simona in Ada sta zelo prijazni in nas peljeta na izlete," pa pove 8-letnik, ki je v Mali hiši že od svojega prvega leta starosti, hišo pa obiskujejo tudi njegovi sorojenci.

Ne dobijo le varnega zatočišča, temveč tudi delovne navade

Tu otroci ne pridobijo le varnega zatočišča, ampak tudi delovne navade, naučijo se pomiti posodo, kaj skuhati in tudi, kako speči štrudelj. Svojo zgodbo nam je zaupala Sara, ki se zdaj, ko je že polnoletna, pripravlja na samostojno življenje. Simona Simon je bila zadnja tri leta njena rejnica. "Zdaj se osamosvajam in mi z Ado pomagata pri iskanju stanovanja, obe sta mi pomagali pri iskanju službe. Pri Simoni sem se veliko naučila za življenje – se več pogovarjam, prej sem bila namreč precej tiha – tudi čistiti nisem ravno znala, naučila me je osebne higiene."

K njim se po pomoč zatečejo tudi starši

Čeprav Malo hišo na leto obišče približno 250 otrok, ta ni namenjena zgolj njim. Sem se po pomoč nemalokdaj zatečejo tudi starši. Ena od mam hišo skupaj s svojimi otroki obiskuje že 14 let. "Tu sem se srečevala s številnimi družinami, ki so imele še hujše težave, kot sem jih imela sama. Pri nekaterih je bil prisoten alkoholizem, otroci so bili odvzeti in tisti so hodili sem, k Adi in Simoni, ki sta jim pomagale, tudi z nasveti." Simonova ob tem izpostavi primer iz prejšnjega tedna. "Gre za mamico, ki je nedavno rodila. Ni imela kam, ni imela nikogar, ki bi ji pomagal. Bila je v takšni situaciji, da ni zmogla sama poskrbeti zase in za otroka in smo ji pomagali z nasveti."

Kako delujejo v času epidemije?

V času epidemije prirejajo tabore za otroke iz posameznih družin. V času koronakrize pa se stiske povečujejo, opaža sogovornica, imajo mnogo svetovanj po telefonu, sms-ih in podobno. V tem času bodo veseli tudi vaše pomoči. "V obliki paketov hrane, ki jih potrebujemo za brezplačne tabore, pa tudi briketov za kurjavo, saj je hiša stara in slabo izolirana. Vreča teh stane okoli 3 evre in če kdo želi prispevati, jih bomo zelo veseli," poziva Simona Simon.

TRR Mala hiša Pilštanj

Odprt imajo tudi transakcijski račun

Številka računa SI56 6000 0000 0039 744 pri LON, d. d., Kranj;

referenca: brez (ali SI00 0000), koda namena: CHAR – plačilo za dobrodelne namene, namen: donacija za ogrevanje

Za brezplačne tabore in delovanje Male hiše so hvaležni donatorjem, z risbicami pa se jim tudi osebno zahvalijo. "Po navadi narišejo Malo hišo, sebe, zdaj pa so dodali še smrekico. Imamo tudi obdaritve. Vsem, ki nam pomagate, iz srca hvala za brezplačni program Mala hiša," sklene Simonova.

(eP)

kozje
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja