Skip to main content
V Posavju 27.2° C Ponedeljek, 8. avgust 2022
09.09.2020
11:43
Po neurju s točo v Leskovcu pri Podborštu
Grafika: ePosavje.com
Po neurju s točo, ki je konec avgusta zajelo tudi kraje v sevniški in radeški občini, smo se na Leskovcu v Podborštu pogovarjali z domačinoma. "Obiskov je bilo dovolj, upamo, da bo tudi kaj pomoči."

"Obiskov je bilo tu gor dovolj. Ali bo ostalo samo pri obiskih, bomo videli"

Škoda po toči v idilični vasici na dobrih 700 metrih nad morjem

SEVNICA Med Šentjanžem in Brunkom, na dobrih 700 metrih nad morjem, je vasica Leskovec v Podborštu. Na zadnjo avgustovsko nedeljo se je v njihovih koncih razbesnelo neurje s točo, ki je povzročilo veliko škode. V vasi s sedmimi hišami so štiri kmetije, večina se jih ukvarja z živinorejo in poljedeljstvom. "Uničilo nam je vse pridelke, gospodarska poslopja. V celotni vasi so uničene strehe," nam je na Leskovcu v Podborštu povedala domačinka Kristina Starina.

"V sedmih minutah nam je uničilo vse, kar smo celo leto pričakovali"

"V sedmih minutah nam je uničilo vse, kar smo celo leto pričakovali. To, da bomo ta pridelek koristno uporabili za svoje živali, pa ga dejansko nimamo," jo je dopolnil Matej Renko. Po njegovih besedah je v celotni vasi uničeno 4000 kvadratnih metrov strešne kritine, fasade, okna in pridelek na poljih. "Čez 14 dni bi imeli žetev, dejansko pa je prišlo do tega, da žetve ne bo. Dodaten strošek bo, da bomo to pomulčali. Bo pa izredni izpad hrane za živali," dodaja sogovornik.

"Pričakujemo pomoč, obiskov je bilo tu gor dovolj"

Starina: "Toliko silaže, kot smo jo mislili pridelati doma, je ne bomo dobili"

Sogovornica ob tem dodaja, da so gospodarska poslopja imeli zavarovana, njiv pa žal ne. "Pričakujemo pomoč, obiskov je bilo tu gor dovolj. Ali bo ostalo samo pri obiskih, ali bo šlo naprej, pa bomo videli." V teh dneh, ko so bili pred spravilom koruzne silaže za zimsko obdobje, se je tako odprla še ena težava. "Toliko koruzne silaže, kot smo jo mislili pridelati doma, je ne bomo dobili. Nekaj je bo, ampak od drugod," dodaja Kristina Starina.

Renko: "Že sam transport kupljene silaže je izredno drag"

Matej Renko jo je dopolnil, da bo velik strošek predstavljal tudi nakup silaže. "Če jo bomo dobili nekje iz okolice Brežic, je tudi sam transport izredno drag. Dejansko lahko vidimo, da težko shajamo že s trenutno ceno. Dodaten strošek nas zelo ovira pri delovanju same kmetije. Tisti, ki imamo redne službe, lahko tako edino rešujemo kmetijo."

(bš)

vreme v posavju
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja