Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
25.06.2022
15:15
Foto: Občina Brežice
Brežiški vodovodni stolp korenito prenavljajo. Simbol mesta in občine bo kmalu postal razgledna točka. In s čim se gradbeniki te dni ukvarjajo?

"Vsa dela, vključno s paviljonom, bodo končana v roku"

Brežiški župan Ivan Molan si je z izvajalcem del ogledal, kako poteka projekt obnove Vodovodnega stolpa in gradnje paviljona, so sporočili z Občine Brežice. "Kot je bilo najavljeno februarja 2021, ko je občina prejela gradbeno dovoljenje za obnovo Vodovodnega stolpa, še vedno drži, da bodo vsa dela, vključno s paviljonom, končna v predvidenem roku in sicer v mesecu oktobru 2022. Stolp bo v celoti namenjen predstavitvi kulturnih in tehničnih vsebin brežiških znamenitosti."

V sporočilu dodajajo, da je Občina Brežice v mesecu februarju 2021 pridobila gradbeno dovoljenje za projekt obnove Vodovodnega stolpa, simbola mestna in občine, ki bo v prihodnosti služil kot razgledna točka z obogateno turistično ponudbo ter da so se gradbena dela začela oktobra 2021. 

"Pri obnovi stolpa trenutno poteka izvedba vertikalnih vezi na fasadi od kleti cca 14 metrov do bazena. Izvaja se požarno zapiranje jeklenih etažnih konstrukcij in dvigala, prav tako se ob tem izvajajo potrebne elektroinštalacije. Potekajo tudi mavčno kartonska dela, v zaključni fazi pa je fasadni sestav osemkotnega dela 6. nadstropja. Nameščajo se ograje pri krožnih stopnicah na vseh podestih, izvedeni so tudi izrezi betonskega bazena (dostop do oken, dvigalo …)," navajajo aktivnosti, ki trenutno potekajo.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Najbolj zahtevna dela v zaključni fazi

Župan Ivan Molan je ob tem dejal, da so ''v tem trenutku najbolj zahtevna dela, kot sta statična sanacija stolpa in razrez bazena v zaključni fazi oziroma zaključena. Prav tako so tudi arheologi končali delo na območju paviljona, Posavski muzej Brežice pa že pripravlja vsebine za stolp.''

V paviljonu, ki bo tik ob stolpu, bodo spremljevalne dejavnosti, kot so info točka, trgovinica s spominki, kavarna, sanitarije. "Na tem delu so trenutno zaključena rušitvena dela, izvedli so tudi širok izkop. Izvajalec arheoloških izkopavanj je zaključil z delom, zato v prihodnji dneh sledi zasip kleti in izvedba temeljne plošče nad kletjo," še sporočajo z Občine Brežice.

(Občina Brežice, eP)

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

brežice
vodovodni stolp

Pridružite se nam