Skip to main content
V Posavju 20.1° C Četrtek, 23. september 2021
21.05.2020
14:33
Obnova ceste na ribnik v Brestanici
Foto: ePosavje.com
Cesta na ribnik v Brestanici je že zelo dotrajana, zato so pristopili k njeni rekonstrukciji. In ta projekt obsega tudi ureditev ozkega grla – gre za rušenje stare, tako imenovane Čučnikove hiše.

Obnova Ceste na ribniki v Brestanici

V prvi fazi ureditev mostička preko potoka

KRŠKO V projektu obnove Ceste na ribnik v Brestanici bo na vrsto prišla tudi obnova cestišča od Stolovnika do ribnika Mačkovci. "V prvi fazi naj bi začeli z ureditvijo mostička preko potoka, ki je pravzaprav kritična točka na tej poti, potem pa naj bi nadaljevali s celotno obnovo ceste. Se pravi vse, kar je pač potrebno, od širitve cestišča in ureditve bankin. V tem sklopu naj bi se uredila tudi pešpot ob sami cesti," župan Občine Krško Miran Stanko.

Porušili bodo tudi ti. Čučnikovo hišo

Ozko grlo na cesti med Brestanico in Stolovnikom

V sklopu projektu bodo uredili tudi ozko grlo na cesti iz Brestanice proti Stolovniku, kjer stoji tako imenovana Čučnikova hiša. Krški župan pravi, "da gre za staro hišo, ki smo jo že pred leti odkupili, vendar pa je bilo zaradi različnih zapletov s spomeniškim varstvom potrebno kar nekaj časa in opraviti nekaj opravil, da smo končno prišli do tega, do rušenja tega objekta."

Po zaključku arheoloških del rušenje hiše

Tam trenutno potekajo arheološke raziskave. Po zaključku arheoloških del sledi rušenje hiše, to je predvideno v poletnem času. "Vse je pravzaprav odvisno tudi od arheoloških raziskav. Če kaj najdejo arheologi, potem bo to trajalo nekaj več časa, če ne najdejo, bo pač prej gotovo."

Po rušitvi hiše izgradnja opornega zidu in rekonstrukcija ceste

Nato bo sledila še izgradnja opornega zidu ter rekonstrukcija ceste z ureditvijo odvodnjavanja. "Rušenje te stavbe bo stalo nekje 73.000 evrov vključno z DDV. Celotna investicija je bistveno dražja, govorimo o celotni cesti od Brestanice do ribnikov. Tukaj gre za bistveno večji znesek, okoli 400 tisoč evrov," dodaja Stanko.

Bo cesta zaprta?

Dela bodo v prvi fazi potekala pod polovično zaporo ceste, v času njene rekonstrukcije pa bo zaradi ureditve vozišča popolna zapora ceste z omogočenim dostopom bližnjim stanovalcem ob gradbišču.

(bš)

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja