Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
26.04.2021
18:27
eposavje.com
V Leskovcu pri Krškem se zaključuje druga faza rekonstrukcija ene bolj prometnih ulic v kraju Ulice Anke Salmič. S tem bodo njeno obnovo, ki se je začela leta 2018, tudi dokončali.

Po štiridesetih letih do novega vozišča

Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem Jožeta Olovca je ureditev Ulice Anke Salmič velika pridobitev za krajane, saj pomembno vpliva na varnost in izboljšanje kakovosti bivanja. "Po približno štiridesetih letih smo pridobili novo vozišče, podzemno infrastrukturo in imamo za naslednje daljše obdobje v tem delu naselja zadeve urejene."

Dela na drugi fazi, ki so tik pred koncem, sicer potekajo že skoraj osem mesecev, kar za krajane tega dela Leskovca pomeni precejšnjo oviro. V tem času namreč večinoma niso imeli dostopa z avtomobili do svojih domov. "Parkirali so v sosednjih ulicah oz. pri prijateljih in znancih, v zadnjem času pa tudi kar na delu trase," dodaja Olovec.

Korenita sprememba projekta prinesla znaten dvig stroškov

Ureditev Ulice Anke Salmič je projekt, ki je nastal najprej na ideji, da se izvede le njena preplastitev, vendar so nato ugotovili, da je precej težav s samo infrastrukturo, ki je v cesti – torej zastarel vodovodni in kanalizacijski sistem, ki je bil enojni oz. enocevni, zato so se odločili za celovito prenovo, z ureditvijo fekalne in ločeno meteorne kanalizacije, pojasnjuje krški župan Miran Stanko. "Ker je bilo ugotovljeno, da je smiselno, da gremo na tak projekt, smo se leta 2018 odločili za celovito prenovo. Če rečem, da je bilo za prvotno prenovo predvidenih 60 tisoč evrov, je danes ta projekt pod črto vreden 1,3 milijona evrov."

To pa je zahtevalo tudi svoj čas, dodaja krški župan. "Kar se je tudi pokazalo skozi to, da smo z deli začeli leta 2018, končujemo pa jih leta 2021. prenovljenih je približno 1200 metrov ceste, vključno z vsemi priključki – hišnimi, vodovodnimi, kanalizacijskimi in priključki za cesto, do določene dolžine od glavne ceste pa so urejene tudi nekatere zaledne ceste," dodaja Stanko.

Rekonstrukcija ulice se končuje v predvidenem roku

Krajani so zadovoljni, da se sanacija tega odseka zaključuje v predvidenem roku. Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem, so prav tako zadovoljni s samo pridobitvijo, malo manj pa z njeno tehnično rešitvijo, to je dvojno kanalizacijo, ki jim je prinesla okoli 150 jaškov po celotni trasi. "Ideja je bila tudi druga varianta, recimo z lovljenjem vod, ampak predloga strokovne službe niso upoštevali in zdaj imamo to, kar imamo. Za konec bi dodal edino to, da smo zadovoljni, da smo dobili to, kar smo dobili in da so dela zaključena. Srečni pa bomo, ko bodo stroji šli z gradbišča."

Več v torek v oddaji Posavski tednik na ePosavje TV

(eP)

krško
leskovec pri krškem

Pridružite se nam