Skip to main content
Torek, 26. september 2023
13.03.2021
13:58
Vodovodni stolp Brežice
Foto: arhiv ePosavje
Potem ko je Občina Brežice lani uredila lastniška razmerja, je nedavno pridobila še gradbeno dovoljenje za projekt obnove vodovodnega stolpa. Poglejmo v prihodnost! Katere vse vsebine bodo v njem?

Obnova vodovodnega stolpa v Brežicah

Zaščitni znak Brežic

BREŽICE Vodovodni stolp, 46 metrov visok stolp, zgrajen leta 1914, je zaščitni znak tako mesta kot občine Brežice. In ta pomemben tehnični spomenik naj bi kmalu začeli temeljito prenavljati. Med drugim bodo uredili razgledno točko. "Mislim, da takšne razgledne točke v Sloveniji ni, kajti gre za kombinacijo razgledne točke z arhitekturno vrednostjo. Res pa je, da bo imel relativno malo kapaciteto, kajti naj ne bi bilo več kot 20 do 30 oseb hkrati istočasno v stolpu," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Ob stopnicah bo tudi dvigalo

Ob statični sanaciji bo z rekonstrukcijo notranjosti stolp prilagojen novi namembnosti in obiskovalcem. Pot po stolpu od pritličja do razgledne točke nad vodohranom bo omogočena s stopnicami in dvigalom za do osem oseb. "Dvigalo naj bi bilo vse do vrha, kar pomeni, da boš lahko z dvigalom prišel čisto do konca, praktično v rezervoar, v katerem je bila v preteklosti voda. Zraven bodo tudi stopnice, kar pomeni, da boš lahko s stopnicami prišel do balkončkov."

Uredili bodo klet, pritličje in šest nadstropij

"V nadstropjih bodo različne predstavitve. Tako bo to na nek način tudi promocijski stolp, na katerem boš lahko dobil informacije o občini," pravi brežiški župan.

Obnova končana do oktobra 2022

Obnovitvena dela naj bi začeli še letos in zaključili v oktobru 2022. Vrednost naložbe ocenjujejo na 1,9 milijona evrov. "Sedaj smo pridobili gradbeno dovoljenje. V tem trenutku se praktično izdelajo podrobni načrti in predvidevamo, da bi se lahko že konec aprila uredil razpis. Naj povem, da smo v rebalansu zagotovili več sredstev, da se bo lahko v letošnjem in drugem letu dokončalo," še doda Molan.

Ob stolpu bo tudi trgovinica spominkov in kavarna

Leta 2023 pa naj bi uredili paviljon v sosednjem objektu, ki bo namenjen trgovinici spominkov, kavarni in podobno. Občina je trenutno v fazi izbire izvajalca za njegovo projektiranje. Vsebine, ki bodo obiskovalcem na voljo v paviljonu, tako za turistične kot kulturne in družabne, občina še načrtuje, a kot pravi Molan, jih bodo zagotovo kombinirali tako z Mestno hišo kot tudi s Posavskim muzejem Brežice in Društvom za oživitev mesta Brežice.

(eP)

brežice
video
posavski tednik
vodovodni stolp

Pridružite se nam