Skip to main content
V Posavju -1.2° C Sreda, 8. februar 2023
14.05.2021
12:51
Železniška postaja Krško
Foto: ePosavje.com
Vstopanje in izstopanje na potniške vlake je na krški železniški postaji že dalj časa velik problem, še posebno za starejšo populacijo. Zdaj vse kaže, da se bo vendarle premaknilo pri obnovi postaje.

Obnova železniških postaj Krško in Sevnica

KRŠKO  "Investicije na javni železniški infrastrukturi vodi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Proga med Zidanim Mostom in Dobovo je vključena v jedrno omrežje evropske železniške mreže in za takšno jedrno omrežje veljajo posebne zahteve," pravi Matjaž Kranjc, direktor družbe Slovenske železnice - Infrastruktura d.o.o.

To pomeni, da mora takšna železniška proga omogočati najmanj 22,5 ton osnega pritiska, proge morajo biti elektrificirane in omogočati vožnjo vlakov, dolžine vsaj 730 metrov, na teh progah pa mora biti vgrajen tudi enovit sistem za upravljanje prometa vlakov.

Železniška postaja Krško

Nova oblika postaje

Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so v sredo objavili javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za nadgradnjo železniške postaje Sevnica in gradnjo novega podvoza ter nadgradnjo železniške postaje Krško.

Za posodobitev železniške postaje Krško so morali preurediti tirno sliko postaje, v prvotnih načrtih je bil tudi nov otočni peron. Postaja Krško bo tako dobila novo obliko z novo peronsko infrastrukturo, perone višine 550 milimetrov z novim podhodom in dvigali, ki bodo omogočali dostop na vlaku tudi gibalno omejenim osebam.

Primerljiva bo s postajami Laško, Celje, Pesnica

Nova železniška postaja bo primerljiva s postajami Laško, Celje, Pesnica, Šentilj ali pa s postajama Pragersko in Hodoš, ki sta bili zgrajeni v minulih letih.

Dokumentacija tudi za obnovo železniške postaje Sevnica

V sklopu objavljenega javnega naročila bodo pripravili tudi dokumentacijo za obnovo železniške postaje Sevnica. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo ponudbe zbirajo do 14. junija letos in kot pravijo v javnem naročilu, "cena ni edino merilo za oddajo naročila in vsa merila so navedena le v razpisni dokumentaciji."

(eP)

krško
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja