Skip to main content
V Posavju 4.7° C Četrtek, 8. december 2022
10.04.2019
16:10
Grafika: meteocentre.com
Z Regijskega centra za obveščanje Brežice so nekaj pred 15.30 uro poslali izredni informativni bilten, v katerem jih z Agencije Republike Slovenije za okolje opozarjajo na obilne padavine.

Od srede dopoldne do četrtka zvečer obilne padavine

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, namreč od srede dopoldne do četrtka zvečer pričakujejo obilne padavine.

V vzhodni in osrednji Sloveniji lahko pade do 100 litrov dežja na m2

Najbolj intenzivno v noči na četrtek "Predvsem v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji lahko v tem času pade od 50 do 100 litrov na kvadratni meter dežja. Najbolj intenzivne padavine bodo predvidoma od srede zvečer do četrtka zjutraj," dodajajo v sporočilu.

Pridruži se nam na Facebook strani Vreme v Posavju:

11. april 2019

(11:45) Napovedi se niso uresničile

Napovedi vremenoslovcev in hidrologov o obilnih padavinah se k sreči niso uresničile. Če so še v prvem sporočilu napovedovali med 50 in 100mm dežja, so v drugem napoved znižali na med 30 in 70mm, podatki s postaj pa kažejo, da je do 8. ure zjutraj v 24h v Posavju padlo med 12 in 20mm dežja. Nekaj več je bilo dežja na Štajerskem in v Beli krajini, v Posavju pa smo jo dobro odnesli.

Količina padavin v 24 urah:

  • Lisca 12,3 mm
  • Krško 13,7 mm
  • Cerklje ob Krki 14,9 mm
  • Planina v Podbočju 20,44 mm

Kaj pravi hidrološka napoved?

"Reke v porečjih Krke in Savinje, manjše reke v Podravju in reka Mura so tekom noči dosegle veliko vodnatost. Ostale reke po državi imajo srednjo, posamezne manjše reke v Prekmurju in na Goriškem pa ohranjajo malo vodnatost. Danes in v petek bodo reke še naraščale, večina rek v osrednji in vzhodni Sloveniji bo dosegla veliko vodnatost. Ob reki Krki in njenih pritokih so mestoma možna manjša razlivanja. V soboto bodo reke upadale, vodnatost rek bo povečini srednja," o stanju rek pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

10. april 2019

(16:00) Krka in Sava v oranžni barvi

Osrednja in vzhodna Slovenija Ob predvidenih obilnih in intenzivnih padavinah na širšem območju osrednje in vzhodne Slovenije od danes popoldne pa vse do petka lahko hitro in močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki. V četrtek se lahko pričnejo razlivati tudi večje reke.

Sreda popoldne in v noči na četrtek Danes popoldne in v noči na četrtek je pojav lokalnih hudourniških razlivanj in poplav najbolj verjeten v porečju Krke, možen pa je tudi drugod v osrednji in vzhodni Sloveniji. V noči na petek lahko posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki ponovno močno narastejo, zlasti na širšem območju Notranjske in Dolenjske. V četrtek so poplave najbolj verjetne ob reki Krki in njenih pritokih.

(11:15) Najbolj intenzivne padavine bodo ponoči

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) do četrtka sredi dneva pričakujejo obilne padavine. Predvsem v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji lahko v tem času pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Najbolj intenzivne padavine bodo predvidoma ponoči.

Hitro in močno lahko narastejo posamezne manjše reke

"Ob predvidenih obilnih in intenzivnih padavinah na širšem območju osrednje in vzhodne Slovenije od danes popoldne pa vse do petka lahko hitro in močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki. V četrtek se lahko pričnejo razlivati tudi večje reke," dodajajo na ARSO.

V četrtek najbolj verjetne poplave ob Krki in pritokih

V sredo popoldne in v noči na četrtek je pojav lokalnih hudourniških razlivanj in poplav najbolj verjeten v porečju Krke, možen pa je tudi drugod v osrednji in vzhodni Sloveniji. V noči na petek lahko posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki ponovno močno narastejo, zlasti na širšem območju Notranjske in Dolenjske, v četrtek so poplave najbolj verjetne ob reki Krki in njenih pritokih.

Razvoj vremena spremljajte na ePosavje.com

Razvoj vremena bomo spremljali tudi na ePosavje.com in vas bomo v primeru posebnosti tudi pravočasno obvestili.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
vreme v posavju

Pridružite se nam