Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
06.09.2019
20:00
Klopotec že klopota klip klap klip klop, je melodija, ki jo je zapisal zdaj že pokojni Tine Lesjak. Čas jeseni mnoge, tudi tiste, ki niso vinogradniki, privabi v vinorodne kraje.

Vinogradnikom v Sloveniji odpeljali avtobusi

Gričev obdanih z vinsko trto pa tudi nam v Posavju ne manjka. A če je naša mama kokoš, še ne pomeni, da imamo tudi jajca. Biti uspešen kmet, vinogradnik, podjetnik ali samo človek pomeni v prvi vrsti vedeti, od kje si in kdo si. Kar pomeni biti domoljub.

Če ne želimo, da nam odpeljejo zadnji avtobusi, je čas, da nekaj naredimo. A narediti bomo morali povezani in iz srca. Tako razmišlja tudi vinar Lojze Kerin.

Neumne ideje so se že prevečkrat izkazale za najboljši cilj, ker je nekdo bil drzen in pogumen. Slovenci ne radi priznamo, da imamo problem, ki je skupni imenovalec vseh naših problemov. To je naša nezmožnost prilagoditve spremembam in gora izgovorov, kako je nekaj nemogoče. Spremembam se upiramo. Nismo jim naklonjeni. Ministrica za kmetijstvo Dr. Aleksandra Pivec je bila na okrogli mizi, ki je bila pred dnevi pod okriljem Okusov Posavja v Vinski kleti Žaren, jasna: "Zakaj bi v Halozah ponujali lignje? Haloška juha bo za turista zmagovalna.

Da imamo zakomplicirano zakonodajo in težave z birokracijo, ugotavljamo vedno znova. Da imajo sosedje Avstrici enako direktivo iz EU kot mi in s tem enake pogoje za delo, ki si jih mi vedno zakompliciramo, smo tudi ugotovili že prevečkrat.

Svet išče butičnost in svežino

Projekte imamo vedno lepe za papir in obvladamo pot, kako izkoristiti vsa možna sredstva. A naša težava ostaja povsod in vedno enaka. Ne zaupamo drug drugemu in ne zaupamo strokovnjakom v našem prostoru. Na eni strani imamo ministrico, ki pravi, da moramo leta 2021 imeti jasno vizijo, da moramo z njo slovenski vinski turizem dvigniti v vseh podjetniških panogah. Na drugi strani nepovezane vinogradnike, ki menijo, da je bilo takih uvodov v probleme odprtih že mnogokrat.

Politika meni, da se morajo vinogradniki organizirati v eno telo in začrtati jasno strategijo. Imamo dobre pogoje, da to naredimo.

Fotogalerija (Foto: Sergeja Bogovič):

Okroglo mizo je vodil turistični novinar Drago Brulc, ki se v deželi cvička počuti doma. Z uvodno besedo je prisotnim povedal, da mora Slovenija probleme spremeniti v izzive, saj to zmoremo in znamo. Sogovorniki na okroglih mizi so bili Jernej Žaren (Vinska klet Žaren), Lojze Kerin (Vinarstvo Kerin), Rok Petančič (vodja projekta Modra frankinja, KŠTM Sevnica), prof. dr. Aleš Gačnik (Univerza na Primorskem), dr. Aleksandra Pivec, (ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS) in Jean Michel Morel (Domačija Kabaj Morel).

Ne glede na ugotovitve, da smo premalo znani v svetu, imamo izjemne vinarje. Imako dobro vino. Morate vedeti, da vam slabo vino lahko ponudi tudi Toskana. A dober vinar še ne pomeni biti dober na področju vinskega turizma. Abecede vin se pri nas šele učimo. Nekontroliran razvoj in nepovezani sektorji, neznanje o tem kaj kdo zna, nam vedno znova jemljejo ritmiko razvoja.

Vinogradnik Jernej Žaren se s svojimi 20 hektarji skuša zelo zagnano prebijati v razvoju vinogradništva. Ni dovolj, da gostu damo klobaso poleg vina, saj je to le domačnost in gostoljubje. Prihodnost bodo vinski hoteli in butične vinoteke. Jernej Žaren je jasen: "Albiana ni od včeraj. Imel sem cilj. Od vprašanja kaj bo naša dodana vrednost so nastali tudi naši novo urejeni prostori. Odpirajo se nam poti. Ne smemo zaspati. Ne želimo se kopirati. V poslu smo imeli pogum, da dvigneno ceno."

Prihodnost butičnih ponudb je izjemen izziv, kakšne stile bomo v vinski zgodbi ubrali pa bistvo posla. A brez cilja, ki ga danes ni, ne bomo kaj dosti zgrešili, so se strinjali gostje večera.

Rok Petančič kot zagovornik modre frankinje ve, da porodnim krčem ni moč uiti. Šele odgovorni posameznik vodi v model povezovanja. Goriška brda so primer dobre prakse. Zakaj bi torej Slovenija plačevala strokovnjake iz tujine, da nas povežejo?

Vino se vedno poda k dobri hrani. Ljudje naj od vinogradnikov odnesejo spomine. Zavedajmo se sebe. Naš prvi in pomemben gost je Slovenec. Ne izpodrivajmo slovenskega jezika. Ne vsiljujmo tujk in nehajmo ploskat resnici, da smo premalo domoljubi, če nič na tem ne naredimo.

Osredotočiti se bo potrebno na avtohtone sorte in podpreti parametre vrhunske kakovosti. Zavedanje vseh členov verige je nujnost. Denar namenjen skupni promociji pa brez reda ne bo padel na plodna tla. Svet trenutno išče svežino v vinu, nas pa na tem vkaku žal ni.

A dragi vinski bratje in sestre, spoštovana politika, vino nas na samem koncu vedno poveže, mar ne?

Sergeja Bogovič

vinogradništvo
fotogalerija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja