Skip to main content
V Posavju 17.9° C Sreda, 28. september 2022
20.10.2021
14:49
Pogovor ob mesecu požarne varnosti
Foto: ePosavje.com
Oktober je mesec požarne varnosti, letošnji slogan se glasi Po potresu lahko tudi zagori! Ob tej priložnosti smo k pogovoru povabili poveljnika Gasilske zveze Sevnica Gašperja Janežiča.

Tema letošnjega meseca požarne varnosti je povezana s potresom

SEVNICA V letošnjem letu je tema meseca požarne varnosti povezana s potresom. "Glede na to, da je lansko leto Hrvaško prizadel potres, aktivnosti potekajo tudi v Sloveniji, zaradi same bližine in potresne ogroženosti," nam je v pogovoru povedal Gašper Janežič. Mesec požarne varnosti gasilci dopolnjujejo z aktivnostmi, ki potekajo v letih 2020 in 2021 v okviru evropskega projekta praktična vaja civilne zaščite SIQUAKE 2020.

"Posavski gasilci smo se udeležili tudi slovenske oz. mednarodne vaje SIQUAKE v Ljubljani. Namen je preveriti stanje in usposobljenost, se seznaniti s posledicami potresa ter seveda, kako ukrepati ob potresu. Posledica potresa je lahko požar, ki lahko nastane predvsem zaradi trošil, ki jih imamo, plina, ki je napeljan po predvsem mestnih objektih, elektrike in seveda dimnikov, ki so po potresu tista šibka točka objektov, ki se najprej lahko porušijo in povzročijo škodo ali požar, sploh v času kurilne sezone," pojasnjuje Janežič.

Vaje evakuacije potekajo v okrnjeni obliki

V tem času so zelo aktivni z vajami evakuacije, ki zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, potekajo v okrnjeni obliki. "Javni objekti, v katerih je večje število ljudi, morajo enkrat letno izvesti vajo evakuacije. Izvajajo jo sami zaposleni, mi pri tem le pomagamo in podamo navodila, kako pravilno ukrepati." S poveljnikom Gasilske zveze Sevnica je beseda tekla tudi o organiziranosti gasilstva v občini Sevnica. Vabljeni k ogledu.

Novo gasilsko vozilo za sevniške gasilce

V Prostovoljnem gasilskem društvu Sevnica deluje 59 usposobljenih in opremljenih operativnih gasilcev, ki od leta 1997 delujejo kot gasilska enota širšega pomena. Kot takšna enota v primeru prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi ter nesreč na in iz vode naloge opravljajo na področju občine Sevnica, Radeče ter delu občine Šentjur pri Celju. 

V Sevnici imajo 24 stanovanjskih objektov, katerih višina presega 15 metrov

Gasilci pri svojem delu že več let pogrešajo vozilo, s katerim bi lahko hitro, varno in učinkovito posredovali tudi z višin in globin. In dan, ko bo v garaže na Kvedrovi cesti pripeljalo novo vozilo, je vsak dan bližje. "Nabava vozila za reševanje z višin je v teku, dokumentacija se pripravljajo, tudi ponudbe že imamo. V Sevnici imamo 14, 15 stanovanjskih blokov. Skupno imamo 24 stanovanjskih objektov, katerih višina presega 15-19 metrov in z našimi lestvami nismo zmožni opravljati intervencijo," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič.

(eP)

gasilci
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja