Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
14.12.2020
17:39
Zaščitne maske
Grafika: ePosavje.com
Vlada Republike Slovenije bo s 16. decembrom nekoliko omilila ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih.

Omilitev uporabe zaščitnih mask na javnih krajih

Od srede naprej na prostem maska obvezna le, če ni mogoče zagotoviti 2m medosebne razdalje

KRŠKO Od srede, 16. decembra, bo tako v vseh regijah zaščitna maska na prostem obvezna le, če ni mogoče zagotoviti najmanj dvometrske medosebne razdalje. Kot so sporočili po dopisni seji Vlade, bo odlok začel veljati 16. decembra 2020 in bo veljal sedem dni.

Kdaj je uporaba zaščitne maske obvezna?

"Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva," pravijo v sporočilu.

Kaj je zaprt javni kraj?

Ob tem dodajajo, "da je zaprt javni kraj oziroma prostor javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah."

Krško, COVID-19 v Posavju

Kdaj maska ni ovezna?

Ob tem dodajajo, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za:

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku,
  • vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci,
  • višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
  • osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.

Za zapiasne izjeme se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kako je pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami?

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Uporaba zaščitne maske ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Obvezno razkuževanje rok pred vstopom v zaprt javni prostor

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

(eP)

krško
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja