Skip to main content
V Posavju 17.9° C Sreda, 22. september 2021
05.03.2020
09:37
Problemi z odpadno embalažo
Grafika: ePosavje.com
Številna slovenska komunalna podjetja opozarjajo na nevzdržne razmere, v katerih so se znašla zaradi neprevzete komunalne odpadne embalaže. Poglejmo, kako je v Krškem.

Po Sloveniji opozarjajo na neprevzemanje odpadne embalaže

"V Krškem je trenutno okoli 250 ton neprevzete odpadne embalaže"

KRŠKO Tako kot v drugih komunalnih podjetjih po Sloveniji se tudi v krškem Kostaku kopiči odpadna embalaža. Na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad je trenutno okoli 250 ton neprevzete odpadne embalaže. "Ni problem to embalažo predelati, problem je pridobiti tistega, ki bo plačal. Z vso embalažnino je pri embalerjih nekako zbran denar, vendar se zdi, da je zbrana količina embalaže pri komunalnih podjetjih večja, kot je zbranega denarja z embalažnino. To je problem, ki se pojavlja v vseh komunalnih podjetjih," pojasnjuje Jože Leskovar, direktor Sektorja komunale pri krški družbi Kostak.

In zakaj zastaja odvoz odpadne embalaže?

Ocenjujejo, da je na trgu velika količina neevidentirane embalaže

In zakaj embalaža zastaja? Potem ko so bile družbe za ravnanje z odpadno embalažo nekaj časa dolžne odvažati vso embalažo, je ustavno sodišče decembra lani odpravilo spremembe okoljevarstvenih dovoljenj, ki jih je izdal Arso. "Z interventnim zakonom so se nekatere komunale rešile nakopičene embalaže, nekatere še ne. Vendar moram poudariti, da ni problem pri komunalnih podjetjih. Komunalna podjetja redno pobirajo odpadke z ekoloških otokov in iz posod za mešano embalažo, problem je pri načinu financiranja. Pravzaprav nismo še povsem prepričani, kje nastane problem. Ugotavljamo, da je zbrane skoraj dvakrat več embalaže, koliko je zbrane embalažnine." Leskovar ob tem ocenjuje, da se na trgu pojavlja velika količina neevidentirane embalaže, vse več je embalaže, ki se na trgu pojavlja zaradi vzpona spletne trgovine.

"Zdi se, da je količina zbrane embalaže večja
od zbranega denarja z embalažnino"

Apel ministrstvu

V Sloveniji imamo šest družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki se financirajo z embalažnino. To pa plačujejo podjetja, ki letno proizvedejo ali uvozijo več kot 15 ton embalaže. "Določenim podjetjem, ki proizvedejo ali uvozijo manj kot 15 ton embalaže letno, ni treba plačevati embalažnine. Teh manjših podjetij je lahko toliko, da se naposled zbere tolikšna količina embalaže pri komunalnih podjetjih. Zato apeliramo na ministrstvo, naj se za vse količine embalaže, ki pride na trg, ustrezno zaračuna embalažnina," dodaja Leskovar.

S problemom neprevzete odpadne embalaže se podjetja soočajo že dobro leto

"Ukrepi, ki jih je sprejel obstočeji minister, niso rešili težav"

S problemom neprevzete odpadne embalaže se komunalna podjetja soočajo že dobro leto. "Mislim, da je treba počakati na novo vlado, novega okoljskega ministra in na njegove ukrepe. Ukrepi, ki jih je sprejel obstoječi minister, niso rešili težav, ki se pojavljajo v komunalnih podjetjih. Komunalna podjetja in Zbornico komunalnega gospodarstva pa je najbolj presenetila izjava ministra, da je iskanje načinov, kako se rešiti iz nastale situacije, skrb komunalnih podjetij. Skladno z zakonom to ni naloga komunalnih družb in tudi ne smemo predati embalaže drugam, kot embalažnim družbam," sklene Jože Leskovar.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam