Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
26.06.2021
08:46
Foto: ePosavje.com
Ob dnevu državnosti v Sevnici tradicionalno pripravljajo skupno posavsko praznovanje s slovesnim koncertom. Ob zvokih Godbe Sevnica so v tako četrtek počastili 30 let samostojne države.

Osrednja proslava ob dnevu državnosti

SEVNICA V četrtek, 24. junija 2021, je v grajskem parku Gradu Sevnica potekala osrednja posavska proslava ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil župan Občine Krško mag. Miran Stanko, zbrane pa je nagovoril tudi gostitelj, sevniški župan Srečko Ocvirk.

"Težko predstavljivo je, kakšna bi bila drugačna pot"

Država je privilegij, je skrb in je odgovornost. Vsi ti trije deli so neločljivo povezani, imeti lastno državo pa je za narod enako, kot imeti lasten dom za družino, je v svojem nagovoru dejal župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. "Mnenja sem, da so to ključne vrednote, ki jih moramo praznovati in častiti ob prazniku, kakršen je današnji. Resnično lepo je, da nam je to vnovič omogočeno skupaj, enotno in ne le na daljavo. Če gledamo časovno premico in ovrednotim minulih trideset let skozi prizmo državljana, sem lahko zelo zadovoljen, hkrati pa se z vso odgovornostjo zavedam, da je samo od nas vseh, tukaj in zdaj, odvisno, kako bomo čez vnovičnih trideset let praznovali tak dan. Ob spremljanju dnevnih novic vse prepogosto dobim občutek, da se predvsem odgovornosti in tudi skrbi izogibamo in izgubljata. Čaka nas vsakodnevno trdo delo, saj kot sem uvodoma dejal, država ni le skrb, je tudi privilegij in je tudi odgovornost."

 

Kaj pomeni samostojnost Slovenije znotraj Evropske unije? Težko predstavljivo je, kakšna bi bila drugačna pot, je nadaljeval Ocvirk. "Osebno sem prepričan, da bi bile vse drugačne poti za slovenski narod veliko manj ugodne. Izoblikovali smo veliko mero politične, ekonomske suverenosti. Odprtost meja, pretok ljudi, blaga in kapitala, veliko predanost odprtega, naprednega, globalnega sveta pa moramo upravljati z malo zadržanosti, s skrbjo in z odgovornostjo. Primerjave nam vsekakor dajejo usmerjenost za v bodočnost. Živimo v zelo razvitem svetu, ki ga želimo še izboljšati. Če bi se tega v polni meri zavedali vsi, bi bili kot narod zagotovo srečnejši."

"Svobodo in demokratično državo je treba graditi ves čas"

Slavnostni govornik mag. Miran Stanko je spomnil na dogodke in vzdušje pred tridesetimi leti. "Leto 1991 bo v zgodovini naše države za vedno zapisano kot leto uresničenih sanj, enotnosti naroda in leto novih priložnosti. Potem ko smo spoznali, da v Jugoslaviji, ki je postala vse bolj neurejena, ni več prihodnosti, se je plebiscitarna večina ljudi izrekla, da je čas, da se postavimo na lastne noge. Slovenke in Slovenci smo si želeli zaživeti novo življenje, odpreti meje in duha, da bi lahko svobodno delali in ustvarjali."

 

Ko se danes, ko je za nami trideset let prehojene samostojne poti, vprašamo, kako smo izkoristili zadnjih trideset let, ali smo se prilagodili spremembam, ali med nami še živijo vrednote, ki so ključne za narodovo enotnost in osamosvojitev, odgovori niso enostavni in enoznačni, je nadaljeval slavnostni govornik. "Pri iskanju odgovorov smo danes bolj neenotni, kot smo bili leta 1991. Spoštovati sočloveka, omogočiti sobivanje s svobodo, so nekdaj bile temeljne vrednote. Človek si preprosto želi svobode, ne anarhije, ampak svobode v normalnih okvirih. Prepričani smo bili, da bo svoboda duha in gibanja prišla samodejno z dnevom osamosvojitve, vendar pa nas je vrsta grenkih razočaranj pripeljala do spoznanja, da je potrebno svobodo in demokratično državo graditi ves čas."

V čast dnevu državnosti je zaigrala Godba Sevnica.

(eP)

sevnica
krško
brežice
kostanjevica na krki
radeče
bistrica ob sotli

Pridružite se nam

Novice iz Posavja