Skip to main content
V Posavju 26.4° C Četrtek, 18. avgust 2022
27.09.2019
08:44
Foto: Doroteja Jazbec
Minulo soboto so člani Lovske družine Radeče namenu predali prenovljeno strelišče na glinaste golobe, ob čemer so izvedli še preizkus strelskih sposobnosti posameznega strelca kot tudi preizkus pušk.

Otvoritev prenovljenega strelišča na Močilnem pri Radečah

RADEČE Radeška lovska družina, ki deluje 73 let, sicer združuje dobrih 50 posameznikov, ki so se povezali zaradi varstva, gojitve in lova divjadi, upravljanja lovišča ter zaradi drugih, z lovom povezanih rekreativnih dejavnosti.

Dogodka se je udeležilo 25 članov Lovske družine (LD) Radeče z gosti. Župan Občine Radeče, Tomaž Režun, ki se je otvoritve prenovljenega strelišča udeležil v družbi podžupana Janeza Prešička, je v nagovoru omenil tudi dvojni pomen, zakaj je september tako zelo prazničen in s prireditvami bogat mesec: v spomin na dan, ko je trg Radeče postal mesto in v spomin na vračanje izgnanih Radečank in Radečanov na uničene domove po zaključku druge svetovne vojne (o čemer ima še živ spomin tudi prisoten Rudi Brilej, ki v svojem 94. letu starosti dobro pozna pomen vojnega obdobja).

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Predsednik LD Radeče, Ludvik Klavs, je ob otvoritvi prenovljenega strelišča povedal, da sta za prve zametke športnega strelstva zaslužna dr. Sabo in dr. Matko v letih 1961 in 1962, ob dograjevanju lovske koče so se nato ljubitelji srečevali na Soltičevem bregu, naposled pa v času od 1978 do 1981 prišli do kompletne opreme za olimpijsko strelišče znamke Rusinija. Že leto pozneje so organizirali veliko republiško tekmo v kombinaciji streljanja na tarčo - srnjaka in v streljanju na glinaste golobe, katere se je udeležilo okoli 200 strelcev, ki so se dva do tri dni zadrževali v Radečah in okolici.

O pomembnih prelomnicah je spregovoril domačin Anton Brilej, kot tudi predstavnik Strelske zveze Slovenije, Niko Mejaš (ki se ponaša z vlogo trenerja in selektorja slovenske reprezentance v trap-u, kot se uradno imenuje streljanje na glinaste golobe), ki je dejal, da so Radeče resnično bile meka lovskega strelstva, z željo, naj tako ostane tudi v bodoče.

Marsikdo tudi ne ve, da je prav občan Radeč uspešen na področju športnega streljanja - Nejc Pižmoht je namreč nosilec 4. mesta v zasavski ligi.

Navzoči so si bili enotni, da v staro slavo ni več mogoče priti, je pa prav, da vse, kar se je iz zlastih časov streljanja ohranilo, vzpodbujamo in razvijamo v smislu obstoja panoge.

Zbrani so se nato na prenovljenem strelišču s šestimi mesti, ki omogoča hkratno streljanje na petih, preizkusili v natančnosti pri streljanju, puško šibrenico so v roke vzeli tako člani domače lovske družine, kot tudi gosti.

Lovska družina Radeče sicer šteje 54 članov, med katerimi so le trije mlajši od 40 let, kot zanimivost pa velja omeniti še, da imajo v svojih vrstah pripadnico nežnejšega spola, edino članico, Vaneso Kmetič. Druženje, katerega je spremljalo veselje zaradi pomembne pridobitve, so lovci sklenili ob golažu pri njihovem lovskem domu na Močilnem.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam